Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Чай от хинап - защо е толкова полезен

Чай от хинап - защо е толкова полезен

Чай от хинап - защо е толкова полезен

Хинап е название на плод, китайска фурма. Това е много приятен за консумация малък плод, със специфичен сладък вкус. Яде се както суров, така и сушен. Той има и отлични здравословни ползи, особено чаят от хинап. Ето някои от най-добрите му ползи.

Премахване на токсини и мазнини с чай от хинап

Чаят от хинап е много ефективен за отделяне на токсините и премахване на мазнините. Напитката се използва за детокс, а също за добро усвояване на хранителните вещества.

Регулиране на стреса и добър сън

Чаят от хинап има положително въздействие върху психичното здраве. Облекчава стреса, подпомага крепкия сън и е ценна подкрепа срещу всекидневните предизвикателства. Спокойствието и хармонията след изтощителен ден могат да се върнат отново с чаша чай от хинап.

Регулиране на холестерола

Способността на регулира нивата на холестерол в кръвта е ключово преимущество на чая от хинап. Той предпазва сърцето от лошия холестерол, както и от прекалено високите холестеролни нива.

Подобрява храносмилането

Хинап

Друга основна полза от напитката е действието върху храносмилането. Важните ензими в състава на растението, от което се прави, подпомагат храносмилателния тракт в разграждането на храната и усвояването на хранителните вещества от тялото. Подходящо е при подуване и газове да се пие сутрин по една чаша чай от хинап.

Подпомага чернодробната функция

Хинапът съдържа активни съставки, които са от помощ на черния дроб. Така се поддържа и добрия метаболизъм, тъй като черният дроб отговаря за разграждане и метаболизиране на токсините.

Стимулира имунната система

Антиоксидантите и витамините в състава на хинапа, които се пренасят и в чая, са отличен стимулатор на имунитета. Така консумацията на чай от хинап пази организма от болести, стимулирайки имунната система.

Има противовъзпалителен ефект

Освен всички ползи хинапът има имуномодулиращи свойства и по този начин намалява възпаленията - остри и хронични. Плодовете се ползват в традиционната китайска медицина заради противовъзпалителните си свойства, които са потвърдени по пътя на изследванията. Чаят се препоръчва с такава цел.

Въздействие върху кожата и косата

Чай от хинап - защо е толкова полезен

Биологично активните съединения, открити в хинапа, облекчават оксидативния стрес, възникващ под въздействие на вредни фактори от околната среда. Редовната консумация на този чай пази кожните клетки, както и косъма здрави и еластични.

Противопоказания за консумация на чай от хинап

Не се препоръчва по време на бременност заради влиянието му върху хормоните.

При употреба на лекарства при хронични заболявания също трябва да се има предвид, че може да увеличи или намали тяхната ефективност.

Може да предизвика и алергична реакция, при наличие на реакция към някои други видове растения.

Приготвяне на чай от хинап

Една чаена лъжичка сухо хинапово листо се залива с чаша вряща вода и се оставя да се запари за 5-10 минути. Прецежда се, овкусява се с мед и лимонов сок за по-добър вкус и се пие чай от хинап за здраве и релаксация.

Вижте още как да изсушите хинап.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest