Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Бял чай - какво представлява и защо е полезен?

Бял чай - какво представлява и защо е полезен?

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94223854
Бял чай - какво представлява и защо е полезен?

Известно е, че белият чай е един от най-деликатните сортове чай, защото е с минимални преработки. Белият чай се бере преди пъпките и листата на чаеното растение (Camellia sinensis) да се отворят напълно, когато младите пъпки все още са покрити с фини бели власинки, откъдето идва и името бял чай.

Събирането на пъпките и листата е веднъж годишно, обикновено през пролетта. Само най-младите, най-фините листа и пъпки се събират старателно, преди внимателно да бъдат изсушени на слънце.

Важен момент в начина на обработка на различните чайове е окисляването, или по-точно, колко дълго чаените листа се оставят да бъдат изложени на кислород, след като са били събрани. Колкото по-дълго чаените листа се окисляват, толкова по-тъмни стават листата и толкова по-наситен е ароматът им.

Точно като зеления чай, белият чай съдържа много компоненти, които подобряват цялостно човешкото здраве.

Въпреки че белият чай няма хранителни вещества като мазнини или протеини, от които тялото ви се нуждае в големи количества, той съдържа много антиоксиданти, включително като полифеноли, флавоноиди и танини. Тъй като белият чай е минимално обработен, той има повече антиоксиданти от много други видове чай. Те помагат за защита на тялото от свободните радикали, за борба с болестите и поддържат имунната система.

Доказано е, че белите чайове помагат срещу стареенето на кожата, причинено от стрес, грешна диета или слънце. Дори могат да помогнат на кожата да възстанови устойчивостта си към стрес.

Проучванията показват, че бял чай на прах е ефективен срещу възпаление на човешките кожни клетки, причинено от свободните радикали.

Доказано също е, че белият чай има противораков ефект. Проучвания са установили, че може да унищожи ракови клетки на белия дроб и че може да спре растежа и разпространението на раковите клетки на дебелото черво.

Бял чай - какво представлява и защо е полезен?

Приемът на бял чай води и до по-нисък риск от остеопороза.

Обикновено се смята, че белият чай съдържа по-малко кофеин от зеления или черния чай. Доказано е, че оригиналният бял чай е с по-ниско съдържание на кофеин. Но други видове бял чай, които се култивират като такъв, може да не са с толкова ниско съдържание на кофеин.

Някои проучвания дори показват, че някои бели чайове могат да съдържат толкова или повече кофеин, колкото зелените или черните чайове, в зависимост от това къде са били култивирани и как са били обработени.

Винаги съхранявайте чая на хладно и тъмно място. Дръжте го далеч от топлина, светлина, кислород и влага и никога не съхранявайте чая в хладилник.

Чаят ще е годен по-дълго, ако се съхранява в непрозрачен, херметичен контейнер.

Не съхранявайте чая в близост до кафе и подправки, които могат да придадат аромата си в чаените листа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest