Дъбилните вещества или т. нар. танини притежават специфичното свойство да превръщат суровата животинска кожа в меши или гьон (дъбене).
В последно време интересът към танините значително нараства поради установеното действие на витамин Р. Ценните вещества са изключително полезни, защото повишават устойчивостта на стените на капилярите и намаляват повишената им пропускливост. Освен това те засилват усвояването на витамин С, понижават съдържанието на холестерола в кръвта.
Благодарение на физиологичната им активност танините все повече намират приложение както като лечебни, така и като профилактични средства. В редица растения дъбилните вещества са главната действаща съставка.
Танинът се съдържа в червените вина. При умерена консумация, съставката помага да се поддържат чисти артерии, вследствие на което се избягват кардиоваскуларни болести.
Той се съдържа още и в чая. Дъбилните вещества, съдържащи се в чая при своето разграждане образуват танин.
Танините са естествени вещества със стипчив и нагарчащ вкус, които се получава от мацерацията на ципите на гроздето и от дървото, в което се съхранява виното. Тяхното присъствие се долавя от езика и венците. Плодовите танини, произлизащи от люспите на гроздето, са по-здравословни и фини, докато танините от дървото са малко по-агресивни.
В дървесните видове дъбилните вещества се натрупват в по-голямо количество в стъблената кора. Благодарение на танина във възпалените лигавици на устата и храносмилателни канал, при наранена кожа – възпалителния процес затихва, болките намаляват, а разширените кръвоносни съдове се свиват, лигавицата не пропуска токсични вещества. Той има благотворен ефект и при състояния на диария.
Дозите на танинови вещества, приети през устата, трябва да бъдат умерени.
Коментари