Билката лакрица
Билката сладък корен, сладник, лакриц и широко разпространена в китайската и индийската медицина от древността. Тя е многогодишно растение, наподобяващо папрат, което цъфти в лилаво-бяло.
Билката има изключително сладък вкус, който определя и наименованието, с което е най-популярна. Тя може да бъде характеризирана като тежка и мазна, с охлаждащ ефект и сладък послевкус.
Най-характерната отлика- сладостта, идва от наличието на глицеризин в нея, който е 50 пъти по-сладък от захарта. На тази съставка се дължат и лечебните свойства на билката и приготвяния от нея чай, но са установени и още много полезни вещества, заради които чаят от лакрица се препоръчва за много оплаквания.
Състав и полезни свойства на лакрица
В сладника се съдържат 6-12 процента глициризин. Затова коренът е сладък. Наред с него в съдържанието са открити флавоноиди, глюкоза, захароза, манитол, скорбяла.
Сладкият корен съдържа и фитоестрогени, които помагат за облекчаване на ПМС - раздразнителността, подуването на гърдите и корема.
Приготвяне и ползи от употребата на чай от лакрица
Сладкият корен се е използвал за лечение на заболявания в народната медицина, каквито са документирани у нас през XII-XIX век.
Чаят от билката се приготвя като 1-2 лъжици от билката се добавят в половин литър врящо вода и се варят 10-15 минути. После се оставя да престои 1 час, прецежда се и се пие 3 пъти на ден.
Народните лечители са го препоръчвали при възпаление, пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур. Ефикасен е при начални симптоми на туберкулоза, за разхлабване и при пресипване на гласа. При задух, трудно уриниране и запек е добре чаят да се приготви от тази билка и още една - овчарска торбичка.
Сладник се пие и при кашлица, при аденома на простатата, често в чайовете е смесен с други билки.
Основните терапевтични ползи от консумацията на този чай е понижаването на киселинността на стомаха, подпомагане на храносмилането, превенция на язвена болест. Той намалява и холестерола в кръвта, облекчава дразненията в дихателната система, повишава имунитета.
Противопоказания за използване на чай от лакрица
Не се препоръчва на бременни жени, тъй като засилва опасността от аборт. Не е добре да се консумира и при кърмене. Диабетиците трябва да го избягват заради прекомерната сладост, като и сърдечно болни, с чернодробни и бъбречни заболявания. Може да повиши кръвното налягане затова хората с хипертония също не бива да го употребяват.
Виж също кога какъв чай се пие, кои са разхлабващите чайове, кои чайове действат успокояващо и кои чайове са опасни при бременност.
Коментари