Уморени ли сте от добре познатия черен пипер? Търсите ли нещо ново, което да издигне ястията ви на друго ниво? Не търсете повече, а опитайте белия пипер.
Той е сравнително нова за нашия регион подправка, по-използван е в азиатските страни. Има приложение и в традиционната китайска медицина. Подходящ е за овкусяване на супи, сосове, картофи и не оставя черни прашинки, подобно на черния пипер.
Черният и белият пипер идват от едно растение, но имат разлика във вкуса. Белият пипер е по-мек, по-малко пикантен и с по-земен вкус. Тъй като обвивката му е по-проста от тази на черния пипер, в състава му отсъстват някои химични съединения и това води до разликата във вкуса. Кое предпочитаме до голяма степен зависи от нашите вкусови предпочитания и не можем да кажем, че едното е по-добро от дугото. Разбира се, най- добре е да имаме под ръка и черен, и бял пипер. Белият пипер има много благоприятно действие върху организма.
Ползи от бял пипер
- намалява болката и сковаността на ставите и помага за регулиране на кръвното налягане;
- подпомага храносмилането, като регулира количеството стомашна киселина;
- Може да помогне за намаляване на риска от хронични заболявания като рак, диабет и сърдечни заболявания поради своите противовъзпалителни свойства;
- Може да се използва като естествено болкоуспокояващо средство поради способността му да стимулира производството на ендорфини в мозъка;
- Съдържа основни минерали като калций, калий и желязо, които са важни за поддържането на добро здраве.
Кулинарна употреба на бял пипер
Сос Бешамел
Разтопяваме 100 г масло на тигана и добавяме 2-3 с.л. брашно. Запържваме и постепенно добавяме прясно мляко при непрестанно бъркане до получаване на желаната гъстота. Овкусяваме соса Бешамел със сол и бял пипер.
Стек с бял пипер
Използваме го в маринатата за месото - соев сос, чесън и бял пипер. Месото престоява в нея, преди да се изпече на тигана, след което се гарнира със салата или ориз.
Омар с бял пипер
Много популярно ястие в южноазиатската кухня. Принципът е като при стека. Ракът престоява в марината от чесън, лук, бял пипер и джинджифил. Получава се ароматно и пикантно морско ястие.
Крем супа от карфиол
Приготвя се, като се блендират свареният карфиол, сметана, пилешки бульон. Овкусява се с бял пипер и индийско орехче.
Вижте и:
Коментари