Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Бял пипер и как да го използваме

Бял пипер и как да го използваме

редакция:
Nikolina GeorgievaNikolina Georgieva
Чирак
122
употреба на бял пипер
Хидрофобирана покривка за маса против петна
Качество без компромис:
Хидрофобирана покривка за маса против петна
54.00 лв.

Уморени ли сте от добре познатия черен пипер? Търсите ли нещо ново, което да издигне ястията ви на друго ниво? Не търсете повече, а опитайте белия пипер.

Той е сравнително нова за нашия регион подправка, по-използван е в азиатските страни. Има приложение и в традиционната китайска медицина. Подходящ е за овкусяване на супи, сосове, картофи и не оставя черни прашинки, подобно на черния пипер.

Черният и белият пипер идват от едно растение, но имат разлика във вкуса. Белият пипер е по-мек, по-малко пикантен и с по-земен вкус. Тъй като обвивката му е по-проста от тази на черния пипер, в състава му отсъстват някои химични съединения и това води до разликата във вкуса. Кое предпочитаме до голяма степен зависи от нашите вкусови предпочитания и не можем да кажем, че едното е по-добро от дугото. Разбира се, най- добре е да имаме под ръка и черен, и бял пипер. Белият пипер има много благоприятно действие върху организма.

Ползи от бял пипер

- намалява болката и сковаността на ставите и помага за регулиране на кръвното налягане;

- подпомага храносмилането, като регулира количеството стомашна киселина;

- Може да помогне за намаляване на риска от хронични заболявания като рак, диабет и сърдечни заболявания поради своите противовъзпалителни свойства;

- Може да се използва като естествено болкоуспокояващо средство поради способността му да стимулира производството на ендорфини в мозъка;

- Съдържа основни минерали като калций, калий и желязо, които са важни за поддържането на добро здраве.

Кулинарна употреба на бял пипер

как се използва бял пипер

Сос Бешамел

Разтопяваме 100 г масло на тигана и добавяме 2-3 с.л. брашно. Запържваме и постепенно добавяме прясно мляко при непрестанно бъркане до получаване на желаната гъстота. Овкусяваме соса Бешамел със сол и бял пипер.

Стек с бял пипер

Използваме го в маринатата за месото - соев сос, чесън и бял пипер. Месото престоява в нея, преди да се изпече на тигана, след което се гарнира със салата или ориз.

Омар с бял пипер

Много популярно ястие в южноазиатската кухня. Принципът е като при стека. Ракът престоява в марината от чесън, лук, бял пипер и джинджифил. Получава се ароматно и пикантно морско ястие.

Крем супа от карфиол

Приготвя се, като се блендират свареният карфиол, сметана, пилешки бульон. Овкусява се с бял пипер и индийско орехче.

Вижте и:

- Здравословни ползи и вреди от черния пипер;

- Розов пипер - какво трябва да знаем;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest