Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Подходящи подправки за бял амур

Подходящи подправки за бял амур

Подходящи подправки за бял амур

При положение, че сте любители на рибите, то няма как да не харесвате и белия амур. Богата на много омега киселини и витамини, тази риба носи огромни ползи за човешкото здраве и е подходяща дори и за редовна консумация. Тъй като се храни само със зеленийки и не е хищник, тя е и много лесносмилаема.

Какво може да се каже за месото на белия амур? То е много сочно и вкусно и не чак толкова мазно. Наред с това, че е идеално за приготвянето на основни ястия и супи, то е подходящо и за украсата на сандвичи и за приготвянето на салати. Това донякъде се дължи и на приятния кремав цвят на месото.

Ето кои са подходящите подправки за овкусяването на бял амур.Вижте малко идеи, от които можете да се възползвате.

Стандартните подправки за овкусяване на месото от бял амур са сол, черен пипер, зехтин и лимонов сок.

В азиатската кухня при подправянето на рибата обикновено се използва не лимонов сок, а сок от лайм. Както и соев сос. Добрата новина е, че вече не е нужно да ходите чак до Азия, за да се сдобиете с тях. Предлагат се в почти всички по-големи магазини и биха придали на рибното ви ястие доста по-екзотичен вкус.

За по-наситен вкус месото на белия амур може предварително да се маринова и след това да се използва както за печене, така и за пържене или паниране. Нарежете рибата на шайби и си пригответе марината от подправки като босилек, риган, дафинов лист, чесън на прах, черен пипер, кориандър и семена от копър.

Подправки за бял амур

При мариноване на рибата с подправки по избор е добре да знаете, че е добре тя да престои с маринатата около 3 часа, преди да преминете към кулинарната ѝ обработка. Задължително я напръскайте и с прясно изцеден лимонов сок, а по отношение на самите подправки е добре да имате предвид, че за около 1 кг рибни филета е добре да използвате по 1 ч.л. от конкретните подправки, които сте избрали.

При приготвянето на рибата цяла, а не нарязана на филета, можете и след основното ѝ овкусяване да сложите в коремната ѝ кухина цели стръкчета целина, копър или магданоз.

Малко известен факт е, че резенето (див копър) е особено подходяща подправка както за белия амур, така и за почти всички видове риба.

Ако сте почитатели на девисила, то не се колебайте да го добавите към любимите ви рецепти с участието на бял амур. Подходящ е за добавка и към рибните чорби от бял амур, особено ако е пресен.

Бял Амур
Снимка: Нина Иванова Иванова

Ще вметнем, че е най-добре да се заемете с готвенето на белия амур веднага след като сте закупили рибата, защото подобно на всяка друга риба, той не може да бъде съхраняван дълго време в хладилника, като повечето специалисти препоръчват това да е в рамките на максимум два дни.

В случай че плановете ви за готвене се променят, то замразете рибата, като помните, че и замразена тя може да се съхранява до около два месеца.

В някои случай може да попаднете и на риба, която да има дъх на тиня. Удачно би било да я задушите или сварите със зеленчуци и ароматни подправки, за да премахнете неприятната ѝ миризма. Подобни екземпляри не са подходящи за печене.

Вижте как се прави бял амур на скара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest