Ако половинката ви е запален рибар или сте попаднали на страхотна промоция в супермаркета има вероятност да сте се прибрали у дома си с повече риба, отколкото може да изядете. Но при наличието на фризер, това не е болка за умиране, защото рибата, която няма да консумирате веднага може да се съхрани.
Важно е да запомните, че рибата е бързоразвалящ се продукт и дори във фризер тя не бива да бъде съхранявана продължително. При правилна обработка рибата е в състояние да бъде съхранявана във фризер при температура от -18 градуса в продължение на 2 месеца, ако е тлъста и не повече от 3 месеца, ако попада в групата на нетлъстите риби.
Самият процес на замразяване трябва да започне с почистването на рибата. Отстраняват се люспите, вътрешностите, коремната ципа, както и кръвоносният съд, който се намира по дължината на гръбнака. След това се рибата се измива и подсушава. Рибите до 1 кг може да бъдат замразявани цели, а по-големите – нарязани на парчета.
Почистената риба се подрежда в плитък съд и се прибира във фризера за 1-2 часа. След това се потапя в ледена вода, опакова се плътно в алуминиево фолио, после в найлон и накрая се замразява.
Размразяването на рибата се осъществява най-добре в хладилник на стайна температура ли в съд с ледена вода, в която е добавена малко сол. Може да напръскате рибата с оцет или прясно изцеден лимонов сок.
Ако имате много налична риба в хладилника, препоръчваме да опитате някоя от тези прекрасни рецепти с риба:
- печена риба;
- рибена чорба;
Коментари