Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Яжте прясната цаца за витамин А и сафрид за Витамин D

Яжте прясната цаца за витамин А и сафрид за Витамин D

Yana G.Yana G.
Готвач
100
Цаца

Много често, когато ще приготвяме риба, отиваме до най-близкия хранителен магазин и си купуваме замразена риба. Да, много по-бързо и удобно е! Но както повечето замразени продукти /плодове, зеленчуци/, така и рибата е много по-полезна прясна, отколкото в замразен вариант.

Освен това прясната риба съдържа много повече витамин А и Е. В замразената риба тези витамини изчезват, защото с течение на времето, колкото по-дълго се съхранява при отрицателни температури, толкова повече губи от полезните си и хранителни качества. Освен това без съмнение трябва да споменем, че прясната риба е много по-вкусна от замразената.

Затова се препоръчва, когато ще си приготвяме риба в къщи, да си я купим прясна предварително, а не замразена.

При приготвянето и нейната термична обработка замразената риба също губи голямо количество от витамините си. Единствено съдържанието на витамин D в рибата остава до голямо степен непроменено при съхранение на ниски температурни градуси. Препоръчва се рибата да се приготвя на скара.

Според различни изследвания в повечето черноморски риби и някой сладководни през есента се съдържат по-голямо количество витамин А и Е, отколкото през останалите сезони.

Сафрид

Според данните трицоната (Цаца, Шпроти, Копърка) например е с най-високо съдържание на витамин А измежду черноморските риби. Калканът е с най-високо съдържание на витамин Е, а сафридът е най-богат на витамин D заедно с карагьозa.

При сладководните риби пъстървата е най-богата на А и D витамини, а в сома има най-много витамин Е.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен