Всеки знае, че прекалената консумация на мазнини се отразява пагубно както на фигурата, така и на здравето. Въпреки това, повечето хора са свикнали да готвят с много мазнина, като считат, че без нея ястието няма да е вкусно. Това е заблуда, която може да преборите само с няколко трика. Ето как:
Лукът, чесънът, гъбите и останалите храни от този тип могат успешно да се задушават в растителен бульон, а не в олио. Друг вариант е задушаването в сух тиган – става по-вкусно, отколкото предполагате.
Препечените филийки стават наистина невероятни, намазани с конфитюр. Не е нужно да са намазани с масло или маргарин, особено ако хлябът е наистина хубав.
Един от най-полезните и вкусни начини за приготвяне на зеленчуците не е пърженето, а задушаването на пара. По този начин те остават свежи и запазват аромата си.
Вместо да подправяте салатите с олио, използвайте оризов оцет или други версии на оцета, богати на мазнини. Дори малко лимонов сок върху зелените зеленчуци също върши работа.
Обърнете внимание в магазините за хранителни стоки на десетките дресинги и сосове, които не съдържат мазнини. И най-добре изберете тях.
Дори да не готвите, а само да пазарувате, избягвайте пържените в мазнина храна. Такива са пържените картофи, картофеният чипс, както и всички подобни храни. Те съдържат в състава си скрити мазнини. Най-добрият вариант за тяхното приготвяне, е печенето.
Полуготови продукти, особено замразените, също съдържат в състава си мазнини. Когато ги подбирате, заложете на тези с по-малко от 3 г мазнини на порция.
Подправките компенсират олиото. Освен традиционните сол и пипер, пазарът ни предлага голямо разнообразие от подправки, които могат да обогатят ястията ни. Дори да готвите с минимално количество мазнина, това по никакъв начин няма да се забележи, ако щедро експериментирате с тях.
При сотиране и задушаване, мазнината се заменя с пилешки бульон или бяло вино. Въпреки това, в бульона също има мазнина. За да я премахнете, загрейте течността. Когато се нагорещи, мазнината изплува отгоре. Премахнете я с лъжица.
Ако все пак обичате мазнината за готвене, то поне залагайте на зехтин.
Коментари