Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съвети при готвене без мазнина

Съвети при готвене без мазнина

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Готвене
Комплект ножове на стойка - 5 броя
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект ножове на стойка - 5 броя
55.00 лв.

Всеки знае, че прекалената консумация на мазнини се отразява пагубно както на фигурата, така и на здравето. Въпреки това, повечето хора са свикнали да готвят с много мазнина, като считат, че без нея ястието няма да е вкусно. Това е заблуда, която може да преборите само с няколко трика. Ето как:

Лукът, чесънът, гъбите и останалите храни от този тип могат успешно да се задушават в растителен бульон, а не в олио. Друг вариант е задушаването в сух тиган – става по-вкусно, отколкото предполагате.

Препечените филийки стават наистина невероятни, намазани с конфитюр. Не е нужно да са намазани с масло или маргарин, особено ако хлябът е наистина хубав.

Един от най-полезните и вкусни начини за приготвяне на зеленчуците не е пърженето, а задушаването на пара. По този начин те остават свежи и запазват аромата си.

Вместо да подправяте салатите с олио, използвайте оризов оцет или други версии на оцета, богати на мазнини. Дори малко лимонов сок върху зелените зеленчуци също върши работа.

Обърнете внимание в магазините за хранителни стоки на десетките дресинги и сосове, които не съдържат мазнини. И най-добре изберете тях.

Здравословно Готвене

Дори да не готвите, а само да пазарувате, избягвайте пържените в мазнина храна. Такива са пържените картофи, картофеният чипс, както и всички подобни храни. Те съдържат в състава си скрити мазнини. Най-добрият вариант за тяхното приготвяне, е печенето.

Полуготови продукти, особено замразените, също съдържат в състава си мазнини. Когато ги подбирате, заложете на тези с по-малко от 3 г мазнини на порция.

Подправките компенсират олиото. Освен традиционните сол и пипер, пазарът ни предлага голямо разнообразие от подправки, които могат да обогатят ястията ни. Дори да готвите с минимално количество мазнина, това по никакъв начин няма да се забележи, ако щедро експериментирате с тях.

При сотиране и задушаване, мазнината се заменя с пилешки бульон или бяло вино. Въпреки това, в бульона също има мазнина. За да я премахнете, загрейте течността. Когато се нагорещи, мазнината изплува отгоре. Премахнете я с лъжица.

Ако все пак обичате мазнината за готвене, то поне залагайте на зехтин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Лидия - Гери
Лидия - Гери
Интересна статия, но едва ли бих спряла да използвам мазнина или да я замествам с други продукти .
15.03.2016 16:24
2