Ябълковият пектин съдържа вид разтворими фибри. Пектинът се използва за сгъстяване на конфитюри и консерви, но се използва и като хранителна добавка. В червата ви пектинът се смесва с вода, това образува гелообразно вещество, което може да облекчи движенията на червата. Някои хора казват, че ябълковият пектин помага за:
- подобряване на храносмилателното здраве;
- предотвратяване или лечение на стомашно-чревни разстройства;
- предотвратяване или лечение на метаболитни нарушения.
Ябълковият пектин може да помогне за понижаване на холестерола. Проучванията показват, че пектинът може да намали "лошия" LDL холестерол между 7% и 10%. LDL холестеролът се натрупва по стените на артериите. Това води до атеросклероза (втвърдяване на артериите).
Пектинът действа като активира функцията на жлъчката и червата. Жлъчката разгражда мазнините, за да може те да се абсорбират в кръвта. По този начин ябълковият пектин инхибира разграждането на хранителните мазнини.
С оглед на тези факти, той може да помогне за лечение на хиперхолестеролемия (висок холестерол). Малко вероятно е да бъде достъчен като единствено лечение, но със сигурност ще бъде полезна част от режима ви на хранене при висок холестерол.
Коментари