Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Помело – екзотичният цитрус, който ще освежи менюто ви

Помело – екзотичният цитрус, който ще освежи менюто ви

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
15491
Обелено помело

Ако сте любители на цитрусовите плодове, но търсите нещо по-различно от обичайния портокал или грейпфрут, помелото е идеалният избор. Този екзотичен плод не само впечатлява с размерите си, но и с невероятния си вкус и ползи за здравето.

Какво представлява помелото

Помело (Citrus maxima) е най-големият цитрусов плод, често достигащ тегло от 1 до 2 кг. Произхожда от Югоизточна Азия и се смята за предшественик на грейпфрута. Има дебела кора, която лесно се бели, а вътрешността му може да варира от бледожълта до розова. За разлика от грейпфрута, помелото е значително по-сладко и с по-малко горчивина.

Защо да включите помело в менюто си

Ползи от помело

- Богат на витамини и минерали – помелото съдържа високи нива на витамин C, калий и антиоксиданти, които подпомагат имунната система и подобряват състоянието на кожата;

- Ниско съдържание на калории – подходящ е за хора, които спазват балансирана диета, тъй като съдържа малко калории, но същевременно е засищащ;

- Хидратира и освежава – благодарение на високото си водно съдържание, този плод е отличен избор за летните дни;

- Подобрява храносмилането – фибрите в него подпомагат храносмилателната система и улесняват метаболизма.

Как да консумирате помело

Консумация на помело

Най-добрият начин да се насладите на помелото, е просто да го обелите и изядете свежо.

- В салати – комбинира се чудесно със спанак, рукола, ядки и авокадо за свежа и здравословна салата.

- В смутита – смесете го с банан, манго и малко мед за екзотична напитка.

- В десерти – добавете го към плодови салати, йогурт или кремове за допълнителна свежест.

- Като гарнитура – чудесно допълнение към рибни и пилешки ястия.

Интересни факти за плода

Смята се, че помелото носи късмет в азиатската култура и често се използва по време на празненства.

Кората му може да се използва за приготвяне на захаросани кори или ароматни чайове.

Помело се съчетава чудесно с мед, джинджифил и люти подправки, като създава интересни вкусови комбинации.

Ако все още не сте опитвали този екзотичен плод, време е да го добавите към списъка си за пазаруване. Освежаващият му вкус и здравословните ползи на помелото го правят истинско съкровище за всеки кулинарен ентусиаст!

Вижте още как точно се яде помело и проследете тези 5 причини ядете помело често.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest