Желанието за промяна се крие не само в мечтите за слънчево и спокойно време, но и в промяна на диетата ви. В очакване на пролетта, както никога досега, искаме освежаващи ястия и ако те съдържат и витамини, които могат да спасят нашето тяло от последиците от зимния дефицит на полезни вещества, такива рецепти просто нямат цена.
Можете да комбинирате работата с удоволствието (особено в дните, в които се налага да стоим вкъщи), като се запознаете с нов, интересен, но в същото време лесен за приготвяне десерт - крем пудинг, направен от портокали.
Хубаво е, че не е нужно да търсите сложни и редки продукти, които е трудно да откриете в целия град. Всички компоненти на този крем са доста прости и достъпни. А портокалите, които са в основата на рецептата, принадлежат към онези няколко плода, които могат да бъдат закупени през този преходен период практически на всеки ъгъл и на много разумна цена.
Важното е, че този нежен и кремообразен десерт е подходящ и за тези, които не ядат животинска храна, защото през март е време и за Великия пост.
Продукти за вкусния портокалов крем пудинг, който ще оправи настроението ви.
Ориз - 200 г
Вода (за постната версия) или мляко - 2.5-3 ч.ч.
Захар - 2 ч.ч.
3 средно големи портокала
Джинджифил (корен с дължина 1.5-2 см) - 1 бр.,
Подправки: карамфил, ванилин, канела или други според вкуса ви
Започваме с предварителната подготовка на продуктите. За да направите това, оризът - нашата ключова съставка - трябва да изплакнете старателно и да го залеете с водата или млякото. Разбира се, във втория случай вкусът ще се окаже по-кремообразен, но оризовият десерт, приготвен с вода, също има отличен вкус.
Оставете накиснатия ориз да заври на средна температура. След това добавете захар на вкус и любимите ви подправки.
След това бъдещият оризов пудинг трябва да се остави да кипне, а после да постои на слаб за половин час, докато оризът се свари.
Докато ястието ври, изцедете сока от 3-4 портокала.
Сложете леко охладения сварен ориз в блендера (джинджифилът може да се отстрани, ако искате кремът да не става твърде тръпчив и остър) и добавете портокаловия сок.
Интересен детайл: Ако искате да направите десерта по-пикантен и необичаен, можете да добавите малко бадемово или кокосово брашно към крема. Мекият ядков вкус и аромат ще направят ястието още по-нежно.
Следващата стъпка е старателно да се разбият всички съставки, докато не се получи хомогеннас смес с ефирна текстура.
Преди да сервирате, портокаловият крем пудинг трябва да се охлади правилно, затова трябва да престои в хладилника поне за няколко часа.
За красива визия може да сервирате вашия пудинг в купа или да използвате големи чаши. Украса на този десерт може да направите със стръкове мента или резен лайм.
Бон Апети!
Коментари