Сиренето тофу представлява изцедено соево мляко, към което се добавят магнезиев хлорид, лимонена киселина или калиев сулфат, след което се филтрира.
Понякога при приготвянето му се използва морска вода и тогава го наричат Островно тофу.
Сиренето тофу се различава по плътността му и по начина на приготвяне. Има неутрален вкус, затова в кулинарията може да се използва много широко.
Плътното тофу има две разновидности – западно и азиатско. Западното е по-плътно и без вода, а във азиатското има много вода.
И двата по консистенция приличат на моцарела. Тези видове са подходящи за пържене и паниране. Има и плътно тофу с различни добавки.
Коприненото тофу е по-меко и прилича на пудинг. Това сирене се приготвя с най-много вода, то е меко и нежно. Използва се за приготвяне на сладки ястия, сосове, супи и ястия на пара.
Миризливото тофу е китайския вариант на соевото сирене и е високо ценено в шанхайската кухня. Мирише много силно, но това не притеснява любителите на изисканата кулинарния.
Това са някои от основните видове тофу, но всъщност разновидностите са доста повече. Това сирене се прави и с различни добавки – чушки, орехи, билки и различни подправки.
Сиренето тофу е универсален продукт, който се използва за всякакви ястия – както основни, така и десерти и сладкиши. Може да се пържи, вари, запича, да се използва за пълнеж, да се приготвят супи и сосове и да се приготвя на пара.
Много се използва в източноазиатската кухня и е предпочитан от вегетарианците. Понякога преди готвене се маринова в соев сос или лимонов сок.
Заради неутралния вкус на сиренето, при готвене трябва да се добавят много подправки или да се добавя сос, така ястието ще има чудесен всус и аромат.
Сиренето тофу е толкова широко разпространено, защото в него има много висококачествен белтък. Това го прави отличен заместител на месото и други животински продукти.
В това сирене се съдържат от 5 до 10 процента белтък, съдържащ всички незаменими аминокиселини, а също така желязо и калций. При това има съвсем малко калории и никакъв холестерол.
Почти няма мазнини и въглехидрати и идеално се усвоява от стомаха. Подходящо е за хора с алергия към млякото или яйцата.
Коментари