Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Коприненото Тофу е като пудинг

Коприненото Тофу е като пудинг

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Тофу
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.

Сиренето тофу представлява изцедено соево мляко, към което се добавят магнезиев хлорид, лимонена киселина или калиев сулфат, след което се филтрира.

Понякога при приготвянето му се използва морска вода и тогава го наричат Островно тофу.

Сиренето тофу се различава по плътността му и по начина на приготвяне. Има неутрален вкус, затова в кулинарията може да се използва много широко.

Плътното тофу има две разновидности – западно и азиатско. Западното е по-плътно и без вода, а във азиатското има много вода.

И двата по консистенция приличат на моцарела. Тези видове са подходящи за пържене и паниране. Има и плътно тофу с различни добавки.

Коприненото тофу е по-меко и прилича на пудинг. Това сирене се приготвя с най-много вода, то е меко и нежно. Използва се за приготвяне на сладки ястия, сосове, супи и ястия на пара.

Миризливото тофу е китайския вариант на соевото сирене и е високо ценено в шанхайската кухня. Мирише много силно, но това не притеснява любителите на изисканата кулинарния.

Това са някои от основните видове тофу, но всъщност разновидностите са доста повече. Това сирене се прави и с различни добавки – чушки, орехи, билки и различни подправки.

Сирене Тофу

Сиренето тофу е универсален продукт, който се използва за всякакви ястия – както основни, така и десерти и сладкиши. Може да се пържи, вари, запича, да се използва за пълнеж, да се приготвят супи и сосове и да се приготвя на пара.

Много се използва в източноазиатската кухня и е предпочитан от вегетарианците. Понякога преди готвене се маринова в соев сос или лимонов сок.

Заради неутралния вкус на сиренето, при готвене трябва да се добавят много подправки или да се добавя сос, така ястието ще има чудесен всус и аромат.

Сиренето тофу е толкова широко разпространено, защото в него има много висококачествен белтък. Това го прави отличен заместител на месото и други животински продукти.

В това сирене се съдържат от 5 до 10 процента белтък, съдържащ всички незаменими аминокиселини, а също така желязо и калций. При това има съвсем малко калории и никакъв холестерол.

Почти няма мазнини и въглехидрати и идеално се усвоява от стомаха. Подходящо е за хора с алергия към млякото или яйцата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest