Ниранжила (Solanum quitoense) е цитрусов плод от семейство картофи. Името му в превод означава Куче грозде. Ниранжила са деликатни растения и трябва да бъдат добре защитени от силни ветрове и пряка слънчева светлина.
Растат на храст и най-добре се отглежда на сянка. Цветовете на храста са бели. Узрелият плод е много сочен има кръгла форма и оранжев цвят. Може да се консумира суров, като първо се измие и след това се премахнат космите от него.
Сокът му е зелен на цвят и има леко кисел вкус. Ниранжила е богат на протеини, въглехидрати, мазнини, калций, фосфор, желязо, каротин, тиамин, рибофлавин, ниацин и е чудесен източник на Витамин C.
Екзотичният плод е изключително популярен в Колумбия и в Латинска Америка. Масово го използват за направата на известния и освежаващ за тях коктейл Lulada Valluna.

Коктейлът се прави, като се намачка плод Ниранжила или както колумбийците го нарачат Луло, прибавят се захар, вода и лимонов сок.
След това се разбърква и се добавят кубчета лед и лайм. Екзотичният плод е широко разпространен в колумбийската кухня и в рецептите им за направа на сладолед, мусове, торти, пикантни сосове за месо и други.
Коментари