Малко хора знаят какво е Манголд - дали е зеленчук, дали плод. Наричат го още спанаково или листно цвекло. Това е зеленчук, от който се използват само листата. Те приличат на спанака, но се приготвят по-бавно.
Дръжките се употребяват сварени като аспержите и цветното зеле. Манголдът се различава от салатното цвекло по това, че през първата година не образува кореноплод, а листна розетка. Листата му са едри, къдрави и месести.
Има два вида манголд - листен (листата са дълги до 20 см и приличат на спанака) и дръжков манголд - листата му достигат до 50 см с месеста дръжка. Манголдът не издържа на ниски температури, засажда се през април, с разстояние между редовете 40 см.
Изрязването на листата започва след пълното оформяне на външните листа. През есента, преди да настъпи застудяването, растенията се изваждат, изрязват се външните листа и се засаждат плътно в пясък или почва в изба. Съхраненият манголд продължава да расте и през зимата и развива пресни листа до пролетта.
Тези млади листа, които са се развили без светлина, са още по-нежни и вкусни от тези, които са израснали отвън на светлина. Много приятен и полезен зеленчук за направата на супи и салати.
Коментари
Здравословните ползи от консумацията на манголд са невероятни. Той спомага за регулиране нивото на кръвната захар, предотвратяване развитието на различни видове рак. Подобрява храносмилането, стимулира имунната система, намалява температурата и се бори с възпаленията. Манголдът също така понижава кръвното налягане, предотвратява сърдечно-съдовите заболявания, увеличава здравината на костите, детоксикира организма и укрепва функционирането на мозъка.
Също така има и приятен вкус, точно като спанак. Не се колебайте и го включете в менюто си! :)