Шафранката (Carthamus tinctorius) е тревисто растение, наподобяващо на магарешкия трън. Тази билка е едно от най-старите отглеждани култури.
Цветът му може да бъде жълт, оранжев или червен. Шафранката се използва както за овкусяване и оцветяване на ястията, така и за производството на олио.
Шафранковото олио наподобява на слънчогледовото. Може да се използва за овкусяване на салати, за готвене и за производство на маргарин.
В зависимост от вида на растението се получават два вида олио. В единия вид има високо съдържание на олеинова киселина (зехтинът представлява 55–80 % олеиновата киселина). Във втория вид олио има високо съдържание на линолова киселина (полиненаситена омега-6 мастна киселина).
По-разпространен за употреба е първият вид, който наподобява зехтин, по-полезен е и подходящ за готвене.
Шафранката е богата на Витамин A, Витамин B, желязо, калций, магнезий, полиненаситени мазнини, мононенаситени мазнини.
Цветовете на растението се използват като евтин заместител на Шафрана.
Маслото от Шафранка помага при лечението на диабет, коремни болки, борба с [наднорменото тегло] и подобрява нивата на холестерола и кръвната захар.
Коментари