Белите трюфели са най-скъпият хранителен продукт, който може да се намери по света. Те са адски скъпи, защото много трудно се намират. Цената им е 2700 долара за 450 грама.
Най-скъпото говеждо месо е японското вагию – крехките мръвки се добиват, като кравите се подлагат на процедури като масаж и пиене на бира. Благодарение на това сланинката се прелива с месото като мрамор и цената на една пържола е 500 долара.
Чаят „Желязната богиня на милосърдието” е най-скъпият в света – цената му варира от 15 долара за чаша до 3000 долара за килограм. Този чай е толкова скъп заради аромата си, който при второ запарване дори се усилва.
Най-скъпата подправка в света е шафранът. За да се получат 450 грама от него, трябва да се обработят шафранови цветя, които да запълнят цяло футболно игрище. Цената му е 790 долара за килограм.
Хайверът, който е толкова скъп днес, преди няколко века се е смятал в Русия за селска храна. В Древен Рим обаче била скъпа, както и сега. Днес цената на най-скъпия хайвер – този от стогодишна белуга, се нарича „алмаз” и се продава за 5000 долара килограмът.
Орехите от макадамия се добиват едва когато дървото стане на десет години. Един килограм орехи струват над 30 долара за килограм. Бирата Vielle Bon Secours е най-скъпата в света – 1000 долара за халба.
Кашкавалът, приготвен от мляко на лос, е най-скъпият млечен продукт в света – цената му може да достигне до 500 долара за килограм. Млякото от лос се доставя от специализирани стопанства в Швеция.
Най-скъпите картофи в света са френските “La Bonnotte”. Произвеждат се едва 100 тона годишно на остров Нуармутие. Картофените полета се наторяват с морски водорасли и цената на един килограм стига до 500 евро.
Най-скъпата пица в света струва 8300 евро и се приготвя в италианска пицария. Тя струва толкова много заради съставките си – черен хайвер, омари, бели трюфели и изключително скъп коняк.
Коментари