Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Жълт лющен грах - какво е и как се готви

Жълт лющен грах - какво е и как се готви

Жълт лющен грах
Снимка: Yordanka Kovacheva
Голям и дълбок тиган с червена дръжка - 28 см
Качество без компромис:
Голям и дълбок тиган с червена дръжка - 28 см
65.00 лв.

Остров Санторини в Гърция е известен с вулканичния се характер и това, което вирее във вулканичната почва, е интересно жълто вариво, наречено жълт лющен грах. Той представлява плоски жълти зърна наподобяващи жълта леща, макар да го наричат грах.

Това растение има висока концентрация на въглехидрати и протеини и затова вегетарианци и вегани го предпочитат за набавяне на тези основни хранителни вещества. Нарича се още фава грах, защото в Гърция е известно блюдо - фава, което представлява жълто пюре, приготвено от нахут, белен грах, жълт грах, бакла и още различни бобови растения.

Фавата се бърка с хумуса често заради консистенцията, но са напълно различни храни. Основната съставка на фавата е именно жълтият лющен грах, затова често и той самият се нарича така. Фава грахът не се предлага много в останалата част на Европа, замества се от жълтата леща.

Как се готви жълт лющен грах

Приготвянето на жълтият лющен грах не е трудно, следва стъпките на приготвяне на бобовите. Той се измива и вари, като се залива със студена вода. Щом заври, се намалява на слаб огън и се оставя да се свари бавно, като пяната, която се образува, се премахва с решетъчна лъжица.

Овкусяването става със сол и черен пипер, след което се вари още 40 минути до пълна готовност на зърната. Ястието може да се консумира топло или студено. Може и да се пасира и така се получава известното пюре фава, което може да се хапва, намазано на филийка за закуска.

Фава Грах

Много важно е поднасянето на фава грах. При сервиране се прави допълнително овкусяване на жълтия лющен грах. Едно интересно предложение е с червен лук, нарязан на много тънки филийки. Той се поръсва с бибер (опушен леко лют червен пипер) и така вкусът става пикантен. На всяка порция се слага по 1 чаена лъжичка зехтин и сока на една филийка лимон, като лимонът може да се замени с 1 лъжичка балсамов оцет. За вкус и аромат се поръсва със ситно нарязан магданоз. Може да се пасира на пюре, но може да се поднесе и само сварен.

Възможностите за приготвяне са още на супа от грах, с грах с картофи, на грах яхния и различни печива с брашното, което се прави от него.

Хапвайте редовно грах, защото той е източник на протеини и е една от най-полезните бобови храни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен