Ароматната чубрица е чудесен лек за главоболие, както и за сваляне на високо кръвно налягане, посочва се в скорошно проучване. Известни са повече от 30 вида чубрица, но изследванията сочат, че най-полезни са градинската и планинската. Те са широко използвани в българската традиционна кухня – чубрицата се добавя в яхнии, печени гозби с- и без месо, сосове и др.
Освен в кулинарията обаче ароматната подправка може да бъде много полезна и при различни здравословни неразположения. Подправката често се използва и за лечение на настинка. Смята се, че чубрицата помага при гадене, може да регулира високото кръвно налягане, помага при облекчаване на болка в главата и не на последно място - за успокояване на сърцебиенето.
Отварата от чубрица се прави с половин литър вода и 2 с.л. от ароматната подправка – сложете водата да заври в подходящ съд, след което добавете чубрицата и отдръпнете от горещия котлон. За да бъде максимално ефективна отварата от чубрица, трябва да престои два часа. След това сместа се прецежда и се пие – най-добре е да се раздели на три дози.
Главоболието може да бъде надвито и с други природни лекове. Ако не желаете да прибягвате до лекарства, можете да си приготвите отвари и от други популярни билки – невен, лайка, мента и т.н.
Не толкова познат метод на лечение на главоболието е с помощта на лавандулово масло – според някои източници е достатъчно да се вдишат маслените изпарения на лавандулата.
Друг вариант е да сложите поносимо гореща вода в леген и да добавите към нея десетина капки масло от лавандула. Сложете краката си в легена и ако усетите изстиване на водата, долейте още топла. Важно е маслото от лавандула да се добави непосредствено преди да сложите краката в легена.
След десетина минути извадете краката от легена. Тези бани ще помогнат не само за премахване на главоболието, но и при настинка или усещане за обща умора. Хубаво е да се правят по два пъти на ден. Можете да замените лавандуловото масло с масло от лайка, риган и др.
Коментари