Сещате ли се за онези вкусни тестени фунийки от детството ни, пълнени с яйчен или ванилов крем? Същите, които някога са се приготвяли по тържествени поводи, покрай сватби и кръщенета, празнуване на рожден или имен ден.
Да, за жалост вече сме ги позабравили, но пък никога не е късно да си ги припомним и още по-добре да ги осъвременим.
В следните редове няма да ви даваме нито конкретни рецепти как да си направите самите фунийки, нито пък ще ви предлагаме идеи за сладки фунийки. Подобни рецепти има много.
Ще се съсредоточим върху това с какво може да напълните солени фунийки, ако искате да спретнете парти и да впечатлите гостите си с този позабравен специалитет.
Ето няколко идеи за пълнеж за бързи солени фунийки за парти:
Сирене
Много подходящ пълнеж за солени фунийки е този от шопски хайвер, който се приготвя от сирене, лук и прясно мляко. С него обаче рискувате да стане прекалено течен и неподходящ за хапване „на крак“. Вместо това можете да си приготвите пълнеж от натрошено сирене, ситно нарязан праз лук, ситно нарязани маслини, копър, натрошени орехи и зехтин. Всичко се обърква добре и с тази смес пълните фунийки, като за красота можете да добавите и стръкче копър в отворите им.
Крема сирене и топено сирене
С крема сирене и топено сирене буквално можете да развихрите въображението си. Към тях можете да добавите всякакви колбаси и шунки, кисели краставички, сварени яйца, маслини, различни по цвят чушки и т.н. Колкото по-цветно изглежда пълнежа ви, толкова повече ще хваща окото на гостите ви!
Пастет от сьомга
Снабдете се с пастет от сьомга и добавете към него зеленчуци по ваш избор, за да „вкарате“ малко цвят към него. Можете да нарежете на дребни кубчета червена, зелена и жълта чушка, червен или зелен лук, маслини и всичко, което смятате, че пасва към риба.
Авокадо
Споменавайки авокадо вероятно се сещате за превъзходния вкус на мексиканското гуакамоле. В случая то няма да ви е от полза, тъй като е доста рядко и не е подходящ пълнеж за фунийки. Към намачкано авокадо обаче можете да добавите крема сирене, котидж, топено сирене, сварени яйца, ядки и всякакви ароматни зелени подправки. Важното е да се получи не само вкусен, но и плътен пълнеж.
Цвекло
Както се досещате цвеклото определено има атрактивен цвят и фунийки, пълнени със смес от цвекло и кашкавал биха изглеждали наистина доста екзотично. За да получите такава смес, е необходимо единствено да настържете и много добре да отцедите цвекло (използвайте готово от буркан, за да не губите излишно време във варенето му) и да прибавите към него настърган кашкавал, ситно нарязан копър, черен пипер, сол на вкус и малко майонеза. Имайте предвид, че майонезата наистина трябва да е малко, защото е важно пълнежа да е плътен. Все пак знаем, че цвеклото, колкото и вкусно и полезно, е и доста цапащ зеленчук.
Освен тези идеи можете да използвате и всякакви добре познати ви пълнежи, в които може да се превърне например една обикновена руска салата, хумус, катък или пък гръцките скордаля, тирокафтери и фава. Важното е да не са в течно състояние, за да не се разтичат фунийките ви.
В заключение ще добавим, че дори и да сте изчели всичко споменато, е напълно възможно да не разполагате с готови метални или силиконови фунийки, които да „облечете“ в тесто. Не се отчайвайте! Може лесно да си направите такива от капачките на буркани, от станиолите на кофичките кисело мляко или дори от обикновено алуминиево фолио.
В наши дни е достатъчно да зададете правилния въпрос към Чичко Гугъл и веднага ще попаднете на изчерпателни отговори по всякакви теми. Включително как сами да си направите солени фунийки и какво е най-подходящото тесто за направата им.
Коментари