Крушата е вкусен плод, който почти целогодишно присъства на пазарите. Сочни и ароматни, крушите са любими на малки и големи, а в световен мащаб съществуват цели 5000 различни сортове круши, докато в нашата страна са познати едва 200 сорта.
Историята на крушата датира от незапомнени времена, а днес е позната и обичана в целия свят. Древногръцкият поет Омир нарича крушите „храна за боговете“ и това никак не е случайно. Милиони хора по света обожават невероятния вкус на този иначе толкова полезен плод.
Един от най-интересните видове круши е азиатската круша, носеща наименованието наши. Родината на наши е Китай и Япония, но поради страхотния си вкус, тази круша си е пробила път до различни кътчета на света. Азиатската круша е опитомена в Китай преди около 3000 години. Наши се отглежда основно в Китай, Корея и Япония.
Наши има кръгла форма и по размер прилича на ябълка, но с вкуса си напомня за круша. Плодът има ароматен, свеж и добре подчертан вкус. Наши има хрупкава месеста част, която е оформена подобно на зърна, поради което много често я наричат „пясъчна круша“. Заради сходството си с ябълката, наши е наричана и „ябълкова круша“. Плодовете узряват в края на лятото или началото на есента.
Състав на наши
100 г наши съдържат 15.46 г въглехидрати, 9.8 г захар, 0.8 г протеини, 3.1 г фибри. Крушата наши е богата на витамин В1, витамин В2, ниацин, витамин В5, витамин В6, витамин С, танин, калций, фосфор, калий, желязо, цинк. Наши се смята за диетичен продукт, защото съдържа едва 42 калории на 100 г.
Избор и съхранение на наши
Екзотичната круша наши може да се открие и в нашата страна. Тя се среща в по-големите хранителни магазини, и както споменахме повече прилича на ябълка, отколкото на круша. Избирайте добре узрели круши наши, които нямат следи от загниване.
Цената на 1 кг наши е около 3 лв. Наши може да се съхранява на стайна температура или в хладилник. Когато плодовете са поставени на тъмно и хладно място, те са годни за консумация месеци наред.
Наши в кулинарията
С жълта или кехлибарена кожа, плодовете на китайската круша имат снежно бяла месеста част. Наши е плод с подчертан вкус, свеж и ароматен. Има хрупкава месеста част, която е оформена подобно на зърна. Оттук идва и наименованието пясъчна круша.
Наши се използва широко в екзотичните рецепти на любимата ни китайска кухня. Основно се слага в салати, но е много вкусна за сушене и за винопроизводство. Китайската круша не е много подходяща за печене. Ароматът на наши е малко по-сложен. Може да консумирате и вкусната круша съвсем самостоятелно или да си приготвите здравословен сок.
Ще ви предложим рецепта за изискана и много вкусна салата с наши.
Необходими продукти: 1 круша наши, 300 грама цикория и зелена салата, 1 глава лук шалот, ¼ чаша натрошено синьо сирене, ¼ чаша нарязани орехи.
За дресинга са необходими 2 с.л. студено пресован зехтин, ½ ч.л. ябълков оцет, ½ ч.л. балсамов оцет, 1 ч.л. мед, ½ ч.л. дижонска горчица, сол и черен пипер.
Начин на приготвяне: Изпечете орехите в сух тиган на умерен огън. В купа за салата смесете зелениите, нарязаната на кубчета азиатска круша, синьото сирене, нарязният шалот и изстиналите орехи. Пригответе дресинга и залейте салатата. Добър апетит!
Ползи от наши
Наши е богата на витамини и минерали, което я прави изключително полезна за здравето. Освен това, тя е диетичен продукт и може да се използва за диетично хранене. Сокът, направен от пресни или изсушени круши наши може да се използва за лечение на камъни в бъбреците, а освен това има и добро успокояващо и антипиретично действие.
Важно е да се отбележи, че по-голямата част витамин С се съдържа в кората на крушата, затова при консумация най-добре не я белете.
Благодарение на съдържанието на танин, китайската круша има изразени антидиарични свойства. Наши подпомага храносмилането, осигурява висока доза витамини, засилва перисталтиката на червата.
Коментари