Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Диетично хранене при исхемична болест на сърцето

Диетично хранене при исхемична болест на сърцето

Monika IvanovaMonika Ivanova
Мастър Шеф
146
телешко с мялко

Страдащите от исхемична болест на сърцето имат частично или пълно нарушаване на потока на кръв от и към сърдечния мускул. Повечето хора смятат, че тази болест е главно причинена от наследствена обремененост или като последица от влошил се захарен диабет. Истината обаче е, че множество други външни фактори може да се окажат решаващи за отключването на подобно заболяване - неправилно хранене, стрес, заседнал начин на живот, честа употреба на алкохол, тютюнопушене, наднормено тегло - всички това са неща, които ние можем да контролираме, стига да имаме волята и желанието да го направим.

Правилното хранене може да бъде един добър старт за по-лек живот на страдащите от исхемична болест. Най-важното, което трябва да знаете, е, че вашият организъм не понася добре много солените храни и тези, богати на холестерини. Ето и няколко примерни рецепти, от които можете да се възползвате:

Телешки шницели с мляко

Необходими продукти:

4 телешки шницела

1 ч.ч. прясно мляко

1/2 ч.л. кимион

1/2 ч.л. чубрица

сол

Начин на приготвяне: Шницелите се начукват, поръсват се и от двете страни с подправките и се редят в намаслена тава. Заливат се със затопленото мляко и се пекат на средно силна фурна, докато млякото се изпари.

Рибени кюфтета

Кюфтета от риба

Необходими продукти:

1 кг бяла риба

100 г сух хляб

1 глава лук

щипка сол

Начин на приготвяне: Почистваме рибата от кожата и костите и я мелим заедно с хляба. Добавяме настъргания лук и солта и оформяме малки кюфтета, които овалваме в галета и пържим.

Постна [доматена супа]

Доматен асупа

Необходими продукти:

1 кг домати

3 чушки

4 картофа

2 с.л. ориз

1 с.л. брашно

сол

магданоз

Начин на приготвяне: Доматите се попарват, белят и режат на малки кубчета. Чушките се измиват и се нарязват на лентички, като заедно с доматите се слагат да врат около 7 минути в 1 литър посолена вода. Тогава добавяме обелените и нарязани картофи, а след като зеленчуците са почти напълно омекнали, добавяме и ориза. Пет минути преди да свалим от огъня, разбиваме брашното с малко вода, докато се получи каша, и бавно и с постоянно бъркане го добавяме към супата. Поръсваме с пресен, нарязан на ситно магданоз и поднасяме.

Можете да заложите и на задушени зеленчуци, пилешки гърди с кисело мляко, салати с моркови. Важното е ястията ви да не са прекалено мазни и солени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest