Редовно хапвайте риба, ако искате сърцето ви да работи като швейцарски часовник, съветват гръцки учени.
Според последното изследване на екип учени от атинския университет, яденето на риба поне два пъти седмично предотвратява риска от сърдечна недостатъчност.
Това се дължи на факта, че рибните продукти в голяма степен намаляват риска от развитие на систолична дисфункция на лявото предсърдие на пациенти, застрашени от остър коронарен синдром.
Тепърва предстои да се изясни кой точно вид риба е най-полезен за хората с риск от сърдечни заболявания. Според учените това може да е революционна крачка в създаването на лекарство за предпазване от сърдечни заболявания.
Все още не е ясно дали рибата може да помогне на хора, които вече имат сърдечно заболяване. Засега такъв ефект от месото на морските обитатели не е установен, но изследванията предстоят.
Изследователите са на мнение, че рибата винаги трябва да се консумира с кожата – защото точно в нея се намират омега три мастните киселини, които са полезни за сърцето.
Коментари