Ако поглъщате умерени количества мастни киселини Омега-3 има голяма вероятност да се предпазите от определени заболявания. Омега-3 мастните киселини се съдържат в сьомгата и други мазни риби.
Според данните от ново изследване в САЩ, публикувани в "Health Day", учените разделили 9200 души на възраст над 20 години на три групи, в зависимост от погълнатите от тях количества мастни киселини Омега-3.
Стоматологичните изследвания показват, че участниците, които консумирали много или умерено храни, богати на мастни киселини Омега-3, е по-малко вероятно да имат проблеми с венците.
Освен това мазната риба може да държи ключа към предотвратяване на слепотата сред хиляди възрастни хора. Ново изследване сочи, че групата на мастните киселини, съдържащи се в сьомгата, скумрията и рибата тон, може да помогне за предпазване от най-често срещаната форма на загуба на зрението сред по-възрастните хора.
Изследването е проведено с възрастни хора над 65-годишна възраст. При редовно ядене на морски дарове, те били далеч по-малко застрашени да развият свързана с възрастта макулна дегенерация, която се причинява от клетъчна смърт в ретината.
Отдавна е известно, че мастните киселини са полезни за понижаване на кръвното налягане, намаляване на риска от аритмия и запушване на артериите.
Също и за намаляване на нивата на триглицеридите, свързани с инфарктите. Омега-3 мастните киселини могат да защитават клетките от увреждане, причинено от слънчевата светлина.
Има доказателства и за намаляване на риска от рак на простатата и кожата.
Омега-3 мастните киселини са особено полезен и за сърцето. В случай, че се цели намаляване на сърдечните кризи, в менюто за седмица трябва да се включат от 2 до 4 порции мазна риба.
Изследванията в тази област показват, че приема на високи дози Омега-3 мастни киселини предпазва от инфаркт. Изследване, проведено в Коста Рика, при което се сравняват показателите на пациенти с претърпян инфаркт, с тези на клинично здрави индивиди, сочи че високият прием на Омега-3 мастни киселини намалява риска от инфаркт с 59%. В хода на експеримента, участниците имат за задача да попълнят
Запомнете: Мазните риби са сьомгата, херингата, сардините, скумрията, сарделата, пъстървата, риба тон. Няма значение дали рибата е прясна, замразена или консервирана.
Коментари