Чиа - това са дребни и твърди семена, вид плод, който се добива от растение. На вид много прилича на градински чай, с много малък размер. Преди време се е отглеждало само за декоративен елемент, но с течение на времето и различни изследвания става ясно че е изключително полезна за организма.
Здравословните ползи от чиата са много, а ето и някой от тях.
Твърди се, че консумацията на чиа значително повишава енергията и издръжливостта на организма. Това е така, защото съдържа големи количества калий, фосфор, манган и цинк.
Тази зърнена култура съдържа и полиненаситени и наситени мастни киселини, които повишават нейните здравословни свойства. По-голямата част от мазнините са Омега-3 мастни киселини, а за тях е известно колко важни са за доброто физиологично състояние на организма.
Консумацията на чиа е важна, защото спомага за по-бавното усвояване на глюкозата. По този начин се контролира нивото на кръвната захар. Тя съдържа и голямо количество фибри и антиоксиданти. Благодарение на Омега-3 мастните киселини и витамините, които съдържа, успява да повиши съпротивителните сили на организма, подобрява паметта и умственото развитие.
Подобрява работата на стомашно чревния тракт. Ползва се и като превенция за заболявания, свързани със сърдечно съдовата система. Заради ниската калоричност помага за редуцирането на наднорменото тегло.
Подпомага свойствата на детоксикация на организма. Особено важно е да се спомене, че не съдържа глутен и се препоръчва на хора, които имат непоносимост към него.
В 100 грама сушени семена от чиа се съдържат нула грама холестерол и захари. Мазнините са около тридесет грама, а калориите - 486.
В кулинарията чиата може да се използва за пудинги с кисело или прясно мляко, за различни сокове и шейкове, за плодови салати или с мед.
Коментари
Предпочитам я за закуска с кисело мляко и някакъв плод.