През лятото повече хора се сещат за фигурата си и им се иска да вземат спешни мерки, за да вкарат килограмите си в разумни граници.
Съществуват милиони диети, като диетолозите непрекъснато развенчават някоя от нашумелите програми за отслабване и лансират нова.
Неотдавна бе разкритикувана ананасовата диета, която се ползваше с голяма популярност. Сега новият фаворит на диетолозите стана лимонът.
По принцип всички проблеми, свързани с наднорменото тегло, са резултат от нарушения в работата на храносмилателната система, които не позволяват на организма да получава всички хранителни вещества, необходими му за разграждане и изхвърляне на мазнините.
Традиционните диети, основани на гладуването, само задълбочават проблемите, смятат повечето съвременни диетолози. Опитвайки се да отслабнем по такъв начин, ние само "разваляме" стомаха си и лишаваме тялото от необходимата енергия.
Появява се чувството за вялост, депресия, а в резултат на това и забавяне на обмяната на веществата. Следствие на всичко това идва не отслабване, а обратното - наднормено тегло.
Новият метод с лимон, разработен от специалистите, не включва сериозни ограничения в храната. Т.нар. лимонова диета ни съветва да се придържаме към нормалното хранене, тоест да не прекаляваме с храната, но и да не оставаме гладни.
А основният продукт в нея наистина е лимонът – неговият сок, месестата част и кората. Доказано е, че този цитрусов плод нормализира процеса на усвояване на хранителните елементи и обмяната на веществата.
Лимонът се отличава с повишено съдържание на лимонена киселина в сравнение с другите плодове. А именно тя може да стимулира храносмилането, да встъпва в реакция с ферментите и да извежда токсините от организма.
Смята се, че употребата на лимон намалява и риска от развитието на захарен диабет. Какво всъщност представлява диетата с лимони?
Всяка сутрин пийте лимонов сок, разреден с гореща вода. Ако нямате сокоизтисквачка, изцедете с ръка няколко резена в чаша с гореща вода.
Яжте плодове и зеленчуци 4-5 пъти дневно. Добавяйте в супите и салатите ситно нарязана лимонова кора. Месото и рибата по време на готвене задължително напръсквайте с лимонов сок.
Старайте се да употребявате по-малко захар. Не забравяйте, че тя се съдържа в доста продукти, които нямат сладък вкус: белия ориз, картофите, белия хляб, царевицата.
Не изключвайте от менюто си мазнините. Увеличете употребата на риба, която съдържат Омега-3 и Омега-6 мастни киселини. Не бързайте и внимателно сдъвквайте храната.
Коментари