Гастритът представлява възпаление на стомашната лигавица, което може да се предизвика от различни причини - бързо ядене, приемане на трудно смилаеми и дразнещи храни, някои подправки, солени консервирани храни като туршии или лютиви чушки, лекарства, газирани напитки и др.
Човек в съвременния ритъм на живот рядко мисли за правилното хранене. Той често приема храна само когато е възможно да отдели една минута или ако стомахът започне да го боли, изисквайки доза храна.
Стомахът е най-уязвимият орган на храносмилателната система, защото той сам изпълнява три важни етапа на храносмилането: механично смесване на храна, химическото му разпадане, усвояване на хранителни вещества.
Има много варианти за диетично хранене.
При проблеми със стомаха и при гастрит има няколко принципа.
- Да се очисти стомахът от дразнещата стомаха храна чрез промивка или чрез даване на очистително;
- Да се даде пълен покой на болния орган, като се остави стомахът празен за ден-два;
- Да се приемат храни, които не дразнят стомаха по химичен или механичен начин, за 2-3 седмици;
- Приемане на храни, богати на витамини - плодови или зеленчукови сокове.
Разрешени и препоръчителни храни и напитки при гастрит
Плодови пюрета, сок от ябълки, отвара от лайка, прясно мляко, млечни кремове, цитруси, грозде, месни бульони, нетлъсти риби, юфка, макарони и др.
Храни, които не се препоръчват при гастрит
Газирани напитки, кисели храни, лук, пържени храни, месни консерви, солени риби, концентрирани захарни изделия, пресен мек хляб и др.
Болният от гастрит трябва да се храни по малко, но често да пие леко затоплена минерална вода и да приема супи, желета и сокове.
Храната трябва да бъде или варена, или задушена, в никакъв случай не пържена. В допълнение, тя трябва да се пюрира и задушава, а ястията трябва да се сервират в топла форма, не по-висока от 40 ℃.
Курсът на терапевтичната диета при гастрит не само нормализира процеса на храносмилане, но също така помага да се справите с излишното тегло. Освен това диетичната храна при гастрит помага за преодоляване на алергичните реакции и добре укрепва имунната система.
Примерно меню при гастрит за 7 дни
Порциите не трябва да надвишават 250 г.
1 ден
Плодово желе;
Млечна овесена супа;
Месен пудинг, пюре от зелен грах, ябълково желе;
Паста с пюре от месо, отвара от малини;
Обезмаслена сметана.
2 ден
Чай, краве масло, извара, бисквита;
Мляко с грис, плодов сок;
Пилешка супа с ориз, пюре от картофи, сухар или препечен хляб, плодов сок;
Пюре от ябълки, прясно мляко;
Котлети на пара, каша от елда, малинов сироп.
3 ден
Прясно мляко, рохко яйце, масло, бисквита;
Малеби с малинов сироп;
Телешки бульон с грис, телешко месо със сос бешамел, бял хляб, желе;
Каша от грис, чай с мляко;
Варени картофи с масло, прясно мляко, плодов сок.
4 ден
Млечна оризова каша, какао;
Пюре от ябълки, рохко яйце;
Рибни кюфтета на пара, картофено пюре и моркови, овесени ядки с мляко, чай;
Мързеливи кнедли, чай;
Пудинг от елда с претрита извара, малинов бульон.
5 ден
Прясно мляко, краве масло, пчелен мед, бисквити;
Ягодов кисел;
Млечна овесена супа, месен пудинг, пюре от зелен грах;
Мляко с ориз, плодов сок;
Пилешки бульон, юфка със сирене, плодов сок.
6 ден
Чай от липов цвят, прясно сирене, рохко яйце, сухар;
Млечна баница, плодов сок;
Зеленчукова кремсупа, телешко месо или риба на скара, варени картофи;
Млечен крем, плодов сок;
Варени картофи с масло, прясно мляко, плодов сок.
7 ден
Овесена каша, омлет, чай;
Малиново малеби;
Млечно оризова супа, пудинг от месо, реване, бял хляб, плодов сок;
Пастет, бял хляб, прясно мляко;
Пилешки бульон, ориз, пилаф, бяло месо, плодов сок.
Коментари