По принцип значението на думата пай означава вид тесто с пълнеж от плодове, зеленчуци, сирена, кремове, меса и други продукти. В този смисъл на думата типични пайове са руският пирог и мексиканските емпанади. Те са пайове с две кори. Плънката е затворена в тестена обвивка отвсякъде.
Но има пайове с една кора. При тях плънката е на дъното на огнеупорен съд, а отгоре е покрита с тесто или картофено пюре и след това се пече.
В последно време понятието пай се е променило - наричаме така печено изделие от долна тестена кора, покрита с плънка. Това е така, защото често кората се пече частично или напълно и след това се добавя плънката, която в много случаи не се нуждае от термична обработка.
Пайовите също се разделят на тарти, когато са големи - с една кора и сладък пълнеж, и тарталети - когато са малки.
Тартите се приготвят най-често от предварително изпечена кора и плодове. Можем да посочим като най-известен такъв тарт Татен. Той е с карамелизирани ябълки и се пече с кората отгоре, но при сервиране се обръща.
Кишовете са пайове със солена плънка, в която задължителна съставка е яйцето. Солените кишове са най-характерни за френската кухня. Най-популярен е киш Лорен. Той се приготвя с яйца, бекон и пълномаслена сметана.
Също така има солени пайове с месо или риба. Те най-често са затворени, като върху горната кора се правят прорези, за да може парата да излезе.
Коментари