Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Бухти, тиганици, лангиди - каква е разликата?

Бухти, тиганици, лангиди - каква е разликата?

Тиганици

Ароматът на прясно изпържена закуска сутрин, преплетен с миризмата на кафе са безценни. Независимо, че е вредно и е по-добре да хапнем плод или пък нещо друго, но отново леко, домашните мекици, бухти, палачинки не могат да се подминат с лека ръка. За тяхното приготвяне е необходими време, но пък стават наистина много вкусни.

Можете да си ги хапвате с най-различни плънки. Ако обичате повече солени неща – сирене или кашкавал ще ви правят приятна компания на трапезата. Също толкова вкусни са пържените закуски и със сладко, най-добре ако то е домашно приготвено. Отделете един ден от седмицата, за да си приготвите домашна закуска, така ще зарадвате не само себе си, а и цялото семейство.

Но за да започнете да ги приготвяте, първо трябва да сте наясно за какви закуски говорим, да ги различавате. Каква всъщност е разликата между бухтите, тиганиците и лангидите?

Бухти

Толкова много наименования за толкова лесна за приготвяне закуска. Да започнем от бухтите.

От трите изброени закуски само бухтите се правят от по-твърдо тесто и те изискват най-много време. Тестото се приготвя от яйца, брашно, кисело мляко, сода и сол. Омесвате го хубаво, след което го разстилате на дебелина около 1 см.

После започвате да изрязвате различни форми от листа – най-лесно става с помощта на гърлото на чаша. Сгорещявате олио и пържите. Те са надуват и можете да си ги напълните с крем или да си ги хапвате с мляко, сирене и т.н.

Лангиди

Остатъкът от разточения лист не е необходимо да разточвате отново. Нарежете неправилните форми, които са се образували и ги изпържете. Получават се фигури, наподобяващи на различни животинки и други, които ще зарадват децата.

Що се отнася до тиганиците и лангидите, разликата е основно в млякото, което се използва. За лангидите се използва прясно мляко, а за тиганиците - кисело. Но и двете закуски могат да се направят с вода, ако не разполагате с мляко. Освен това в някои рецепти за лангиди се добавя мазнина и в самата смес, най-често масло.

Тестени закуски

Лангидите и тиганиците се различават също и по форма. Тъй като първите стават с по-течна консистенция, имат формата по скоро на палачинки, а тиганиците се надуват повече и са по-малки, нещо като бухти.

И тиганиците и лангидите са доста мазни. Можете да добавите в тестата и на двете натрошено сирене, а за да не бъдат много мазни, просто ги изпържете в тиган без мазнина. Продуктите, които се използват, са еднакви с изключение на вида мляко.

Нужни са ви яйца, брашно, сода за хляб, мазнина и сол. От продуктите се получава гъста каша, по-гъста от смес за палачинково тесто, която изсипвате в сгорещена мазнина с помощта на лъжица. Обръщате, като се зачерви, накрая изваждате от тигана.

В някои области в България тиганиците и лангидите имат едни и същи продукти и съответно е позната само единият вид закуска. Често срещани са и наименования като лакомки, лалангички, а някъде наричат тиганици и мекиците. Можем да ги наричаме, както желаем, важното е, че са вкусни, приготвят се лесно и удовлетворяват всеки вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest