Месото е неделима част от ежедневието и е богата на множество полезни вещества при умерена консумация.
За една домакиня е много важно да се справи със задачата - да зарадва близките си и да им поднесе хубава храна.
Точно поради тази причина ви предлагам няколко хитринки, които да използвате, когато приготвяте месо:
• размразеното месо трябва да измиете бързо под струя вода, а след това да го нарежете на порции. В противен случай голяма част от хранителните вещества ще останат във водата.
• ако е нужно да отмразите бързо месо от камерата, най-удачният вариант е да използвате микровълновата си фурна.
• преди да нарежете месото за печене, оставете го за 10 минути на стайна температура - така соковете му се разпределят равномерно.
• телешкото месо ще се свари по-бързо и ще стане по-вкусно, ако го оставите да престои за 12 часа на студено, натрито с горчица.
• шницелите и пържолите ще бъдат по-крехки, ако 1 час преди топлинната обработка, ги намажете с олио и оцет.
• преди да панирате котлети, натопете ги в яйца, разбити с мляко и вода - ще станат много по-вкусни.
• за да ускорите приготвянето на месо от по-стари животни - първо ги мариновайте.
• за да направите по-крехко жилавото месо, с обратната страна на ножа начукайте леко повърхността му, напречно на мускулите.
• за да предпазите силно начуканото с чукче месо от изтичане на соковете при пържене - оваляйте го в брашно, яйца, разбити с мляко и вода, и в галета.
• полуфабрикатите от месо, които ще печете, солете непосредствено преди термичната обработка.
• каймата за кюфтета става пухкава и лека, ако в нея добавите 1 настърган картоф.
• месото става сочно и крехко, ако преди печене или пържене го оваляте в брашно, яйце и сухар.
• печивото придобива невероятен вкус, ако предварително запържите месото леко в масло и олио.
• за по-ароматно печено месо го натрийте със сол, черен и червен пипер и чубрица.
• хапките за шишчетата ще набодете по-лесно, ако намажете шишовете с масло.
• режете месото с остър нож, за да намалите загубата на соковете.
Коментари