Пикантните храни са любими на милиони хора по света, а цели национални кухни залагат именно за лютия вкус в традиционните си рецепти. Смята се, че само любителите на приключения харесват лютото, а за тези храни има още любопитни факти, които трябва да знаете.
Според някои изследователи хората са започнали да приготвят пикантни храни, за да убият бактериите в продуктите си. Установено е, че лютите храни могат да активират сетивни неврони, наречени полимодални носисептори, които са разположени по цялото тяло.
Не всички пикантни храни обаче имат напълно еднакъв вкус. Мярката за пикантност се измерва по скалата Сковил, като за най-лют се определя пипер под формата на спрей. Той достига 5 милиона Сковил единици.
Страните, които най-често консумират пикантно, са Нигерия, Етиопия, Индия и Китай. След тях се подреждат Северна и Южна Корея, Мексико и Япония. На трета позиция застават Перу, Сенегал и Сицилия.
Медицинските изследвания показват, че неоспоримо пикантната храна има няколко въздействия върху организма на хората, които я обичат.
1. Хапвайки нещо люто, човешкото тяло реагира по същия начин, както когато сме изправени пред смъртна заплаха;
2. В лютите чушки и червения пипер има молекули, които изгарят небцето ни при консумация;
3. Вкусът на горчицата, хряна и уасабито може да се разнесе дори до синусите. По тази причина, когато ядем люти чушки, имаме усещането, че изгаря езикът ни, а когато хапваме уасаби, имаме чувството, че изгаря носът ни;
4. Хапвайки люто, сърцето ни започва да бие по-бързо;
Проучвания са установили, че хората, които редовни ядат пикантни храни, са по-склонни да се поддават на хазарта.
Коментари