Ето няколко съвета при готвенето, които може би не знаете, а със сигурност ще ви бъдат от полза:
Слагайте в ястията замразените зеленчуци без да ги размразявате предварително.
Зеленчуците увират по-бързо и запазват хранителните си стойности, ако се варят в подсолена вода.
Зеленчуците се слагат в ястията веднага след като са обелени и нарязани, за да запазят своите качества.
Старите картофи не почерняват по време на варене, ако добавите малко оцет, лимонов сок или оцет към водата, в която ги варите.
Обелените сурови картофи стоят натопени във вода до готвенето им, иначе има риск те да почернеят, и ще се наложи да ги изхвърлите.
Използвайте белите картофи за пюре, жълтите за готвене, а червените за пържене. Картофите и кореноплодните (моркови, целина, ряпа, и др.) се измиват по-лесно с помощта на четка.
Листата на зелената салата се освежават като ги поставите в топла вода за 10-15 мин. Салатата от пресни зеленчуци се приготвя непосредствено преди поднасяне.
Лимоновият сок и оцетът не само подобряват вкусовите качества, но и запазват витаминното съдържание.
Металните съдове не са подходящи за салатиери, те намаляват витаминното съдържание на зеленчуците.
Ароматът на зелените подправки, богати на етерични масла, се повишава, ако ги изплаквате с топла, а не със студена вода.
Ако сте прекалили с мазнината в ястието, сложете един лист с маруля за 10 минути в него, за да поеме излишната мазнина.
Белият цвят на карфиола се запазва, ако го потопите за няколко минути в прясно мляко. Настърганият хрян пък не потъмнява, ако се поръси с малко оцет и се размеси добре.
Лукът няма да прегори, и ще придобие приятен златист цвят, ако го пържите в мазнината предварително поръсен с малко брашно. Нарязана и неупотребявана глава лук, се запазва, като я обърнете върху чинийка и я поръсите със сол.
Чесънът се бели по-лесно, ако го накиснете за 30 минути в топла вода. За по-лесното му счукване поръсете обелените скилидки с малко сол.
Зеленият грах запазва цвета си, ако във водата в която го варите, добавите малко захар.
Спанакът се измива непосредствено преди готвене, измит той бързо се разваля. Грах, фасул и леща, се посоляват накрая преди да са готови. Спанак и коприва се бъркат с дървена лъжица.
Коментари