При хранене десертите се поднасят последни и затова трябва да бъдат лесно смилаеми. Десертът трябва да е различен от основното ястие, трябва да допълва по продукти основното меню.
- Когато искаме сладкишът да има приятен аромат, трябва да намажем формата с масло, което предварително поръсваме с малко ванилия;
- Жълтъкът, с който ще намазваме сладкиша, няма да потъмнее, ако към него прибавим 3-4 капки сок от лимон или олио;
- Може да познаем дали тестото за сладкиша е изпечено, тогава, когато по забодена и извадена от него клечка за зъби не остава полепнало тесто;
- Плодовете, които ще поставяме в сладкиша, трябва предварително да оваляме в грис;
- Прегорял сладкиш ще поправим, като оставим да изстине и тогава внимателно трябва да изстържем загорялото със ситно ренде;
- Яйцата, които ще използваме за сладкишите, трябва да извадим предварително от хладилника за известно време на стайна температура;
- Когато използваме бутертесто като подложка за торти, за да не набухва тестото при печене, след разточването трябва да надупчим с вилица;
- Намазваме с тънък слой тестото с неразбит белтък, за да не се размекне, когато наредим отгоре плънка;
- Сладкишите от многолистно тесто трябва да се пекат на висока температура, като фурната трябва да е по-силна отдолу;
- Ако преди печене оставим дроба да престои 2 часа в доматен сок, ще получи много приятен вкус;
- Предварително трябва да измерим съотношението на вода и ориз - 1 чаша ориз към 3 чаши вода, защото при доливане вода към вече сложеното във фурната ястие с ориз ефектът ще бъде слепване на оризовите зърна;
- Картофените крокети ще станат отвътре кремообразни и вкусни, като към картофената смес вместо сол може да се сложи 1/2 пакетче крем супа от гъби.
Коментари