Три са основните ножове, които трябва да има всяка домакиня: това е голям нож за нарязване на продукти, нож за чистете на зеленчуци и назъбен нож.
За да направите бърз сос за печено месо, излейте сока, който е останал в тавата след печенето на месото. В малко тиганче на бавен огън затоплете сока от месото, добавете две супени лъжици брашно, разбъркайте и добавете малко вино и бульон. Като се сгъсти, сосът е готов.
Когато спагетите или макароните са лепкави, това не е приятно на никого. Получава се, защото макароните са били сварени в малък съд с малко вода. Златното правило на макароните е колкото се може повече вода за варенето.
За да получите картофено пюре без бучки, избирайте по-нишестени сортове картофи. Нарежете ги на еднакви по размер парченца, за да се сварят едновременно.
Когато са сварени, прецедете картофите и ги върнете обратно във водата, в която са се варили, като ги мачкате на бавен огън, докато се поизпари течността.
Не съхранявайте зехтина, изложен на слънчеви лъчи, защото качеството му значително ще се влоши. Извадете сиренето и кашкавала от хладилника няколко часа преди да го консумирате, така ще станат по-вкусни и ароматни.
За да получите вкусен ориз, сварете го, добавете парченце масло, сок от един лимон и малко настъргана кора от лимон. Подправете със смлян черен пипер.
Режете пресни зелени подправки като магданоз и босилек с ножица, а не с нож, защото в противен случай целият им аромат попива в дъската за рязане.
Когато проверявате готовността на печеното пиле, прободете го в най-дебелата му част. Сокът, който изтече от там, трябва да е напълно прозрачен.
Когато варите супа от месо, добавете в нея разрязана на две глава лук, която леко сте запекли на скара. Тя ще обогати супата с вкус и цвят. Можете да добавите и запечен на скара морков.
Коментари