Първите подправки за паста започват да се добавят през 13 век. Тези подправки са сирене, масло, канела и мед.
След активното разпространение и популярност на пастата към нея започват да се добавят месо, риба, морски дарове и зеленчуци. Появиха се и нови подправки за паста: черен пипер, чесън, риган, босилек.
Списъкът с различни подправки за паста се увеличава значително.
Най-използваните подправки за паста
Тези подправки включват:
• босилек;
• риган;
• чесън;
• индийско орехче;
• канела;
• карамфил;
• майорана;
• магданоз;
• куркума;
• червен пипер;
• горчица;
• джинджифил;
• розмарин;
• мащерка;
• сминдух;
• кориандър.
Изброените по-горе подправки трябва да бъдат избрани индивидуално за всяка рецепта за паста.
Подправки за спагети Карбонара
Основната тайна на приготвянето на това ястие е неговия сос. Именно това придава на ястието деликатен и приятен вкус. И следните подправки се добавят към спагетите:
• чесън;
• магданоз;
• босилек;
• кориандър;
• кимион;
• млян черен пипер.
Подправки за спагети Болонезе
Спагетите, приготвени по тази рецепта, ще излязат невероятно ароматни и сочни със следните подправки:
• риган;
• лук;
• чесън;
• босилек;
• магданоз.
Подправки за спагети Примавера
Това ястие е популярно през пролетта и лятото. То се приготви на базата на пресни зеленчуци като: моркови, броколи, млад зелен грах, сладки пиперки, чери домати. Следните подправки се слагат към това ястие:
• чесън;
• босилек;
• магданоз;
• лук.
Коментари