Често се случва да не преценим добре количеството на продуктите и да ни останат. Повечето продукти са лесни за съхранение, но някои са специфични и не всяка домакиня знае как да съхрани сварени спагети.
При съхраняване на сварени спагети от най-съществено значение е самата технология за варене на спагети.
Спагетите са с различна дебелина и на всяка опаковка е отбелязано колко време им трябва за да се сварят. Много е важно да не преварим спагетите.
За сваряването на 500 г спагети е нужна голяма тенджера и минимум 5 л вода, защото правилото гласи на 100 г спагети се слага 1л вода.
Наливаме водата в тенджерата. Слагаме 1 с.л. сол и 1 с. л. олио и когато заври, добавяме в кипящата вода спагетите, без да ги начупваме, както са си на сноп. Бъркаме с дълга вилица, за да не залепнат за дъното до момента, в който започнат отново да завират.
Ако искаме да ускорим това време, засилваме котлона за 3-4 мин. и после пак го намаляваме. Не използвайте капак, защото има опасност да кипне. Засичаме указаното време за варене на опаковката.
Когато спагетите омекнат, трябва да останат леко жилави - ал данте, но не недоварени и твърди, ги отстраняваме от котлона и оставяме за около минута във врялата вода, за да се доварят. След това ги прецеждаме през гевгир и веднага ги измиваме обилно със студена вода.
Тук е моментът да преценим колко от спагетите ще използваме и колко от сварените спагети ще съхраним за по-късно.
Отцеждаме ги, слагаме ги в тенджера. Капваме около 1 с.л. олио и ги разбъркваме с дълга вилица, за да не се слепят. Трябва да са напълно изстинали.
Наливане в тенджерата студена вода, която да стига два пръста над спагетите. Завиваме добре със стреч фолио и слагаме тенджерата със сварените спагети в хладилника.
Когато решим по-късно да ги използваме, отцеждаме ги и ги слагаме директно в горещ сос Карбонара или друг сос за спагети, за да се досготвят.
Коментари