Много важно е, след като сме произвели голямо количество лук, да успеем да го съхраним през зимата. Издръжливостта зависи от:
- Качеството на сорта и отношението на дизахаридите към монозахаридите. Сортовете, при които съотношението е по-голямо, притежават по-висока съхраняемост. Едни от най-издръжливите сортове са: Юбилей 50, Успех 6F, Конкурент, Лясковски 58, Тримонциум и Пионер, Пловдивски червен и Пловдивски 10, Испански 482, Асеновградска каба 5;
- Валежите през вегетационния период. При обилни валежи продължителността на съхранение намалява;
- Отглеждането на лука върху леки и песъчливи почви;
- Зависи от приложената агротехника през вегетационния период.
- Прибирането на главите в оптималния момент преди пълната им зрялост.
За да се запазят броят, здравината и цветът на обвивните люспи на луковиците, от което зависи дълготрайността им, е от значение срокът на изваждането и начинът на просушаването им. Най-подходящ момент за ваденето на лука е тогава, когато луковиците се изваждат във фаза полягане на листата и просушаването им става на малки купове;
- Състоянието на шийката на луковиците. Когато шийката е тънка и затворена, то тя обуславя по-добра зимна съхраняемост;
- По-трайна е реколтата на лука, когато е отгледан чрез директна сеитба;
- Когато се използват подходящи складове и технологии.
След като лукът е прибран и подреден по сортове, е желателно да се почне с този, който не е много издръжлив. До края на януари е добре да се използват полулютивите и сладки сортове лук, а арпаджиците се запазват за по-дълго съхранение - до края на март и началото на април.
Коментари