Gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Как да съхраним лука

Как да съхраним лука

Кромид лук

Много важно е, след като сме произвели голямо количество лук, да успеем да го съхраним през зимата. Издръжливостта зависи от:

- Качеството на сорта и отношението на дизахаридите към монозахаридите. Сортовете, при които съотношението е по-голямо, притежават по-висока съхраняемост. Едни от най-издръжливите сортове са: Юбилей 50, Успех 6F, Конкурент, Лясковски 58, Тримонциум и Пионер, Пловдивски червен и Пловдивски 10, Испански 482, Асеновградска каба 5;

- Валежите през вегетационния период. При обилни валежи продължителността на съхранение намалява;

- Отглеждането на лука върху леки и песъчливи почви;

- Зависи от приложената агротехника през вегетационния период.

- Прибирането на главите в оптималния момент преди пълната им зрялост.

За да се запазят броят, здравината и цветът на обвивните люспи на луковиците, от което зависи дълготрайността им, е от значение срокът на изваждането и начинът на просушаването им. Най-подходящ момент за ваденето на лука е тогава, когато луковиците се изваждат във фаза полягане на листата и просушаването им става на малки купове;

- Състоянието на шийката на луковиците. Когато шийката е тънка и затворена, то тя обуславя по-добра зимна съхраняемост;

Лук

- По-трайна е реколтата на лука, когато е отгледан чрез директна сеитба;

- Когато се използват подходящи складове и технологии.

След като лукът е прибран и подреден по сортове, е желателно да се почне с този, който не е много издръжлив. До края на януари е добре да се използват полулютивите и сладки сортове лук, а арпаджиците се запазват за по-дълго съхранение - до края на март и началото на април.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest