Есента изобилства от сочни плодове. Количеството в градините е много по-голямо от потреблението. И затова, за да съхраним даровете на природата, трябва да използваме някои изпитани методи.
Консервиране - в широк смисъл на думата се разбира запазването на храни от животински или растителен произход за по-дълго време. В сравнение с ябълките и дюлите крушите имат по-ниска съхраняемост и губят повече вода.
- За да запазите крушите, добре е да ги наредите в щайги или касети, като предварително увийте всяка поотделно с хартия или полиетилен;
- Компот от круши - Може да си приготвите ароматен компот от обелени или необелени плодове, нарязани на подходящи парчета. Залейте ги с много горещ захарен сироп /на 1 литър вода – 400 г захар и 5 г лимонена киселина за 5 буркана/. Стерилизирайте за 20 минути;
- Пюре от круши – Подберете напълно узрели, сладки и ароматни круши. Измийте ги и ги почистете. Обелете ги и ги нарежете на резенчета, след което ги задушете. В съда налейте 1 ч.ч. вода. Варете, докато крушите омекнат и течността се изпари. Пасирайте, насипете пюрето в сухи буркани. Затворете с капачки и стерилизирайте за около 20 мин;
- Сладко от круши – Почистете крушите от семенниците, обелете ги и ги нарежете на дребни парчета. Варете до слабо омекване. Пригответе захарен сироп от 1 кг захар и 400 мл вода /за 1 кг круши/. Пуснете крушовите парченца във врящия сироп и варете още 5 минути. Прекъснете варенето за 7-8 часа, след което прибавете 200 г захар и доварете сладкото. В края на варенето прибавете лимонена киселина и напълнете бурканите. Затворете с капачки и стерилизирайте. Сладкото е много подходящо за украса на торти и сладкиши.
Как да си приготвим крушеница?
- Подберете напълно узрели и здрави плодове. Почистете и измийте под течаща вода;
- Наредете плодовете в бидон или друг подходящ съд и притиснете с венец от лозови пръчки;
- Залейте с чиста преварена вода /трябва плодовете да се покрият с няколко сантиметров слой/;
- Щом започне ферментацията и се получи резлив вкус, поставете напитката на хладно място;
- Крушеницата е готова след 2-3 седмици.
Коментари