Зеленият лук е универсална зелена подправка за разкошни салати, яхнии, уханни супи и сандвичи. Добавя се към много ястия, за да им придаде уникален вкус и ухание. Въобще, за да ги направи по-живи и апетитни.
Случва се да купим повече зелен лук, но само малка част да сме използвали от него.
Какво можем да направим с останалия зелен лук, за да го запазим свеж и зелен?
Специалисти споделят няколко тайни за съхранение на зеления лук, които ще запазят лука хрупкав дори след размразяване.
Ако следвате техните съвети, нарязаният зелен лук може да се съхранява в хладилника около седмица, а във фризера - почти шест месеца.
Преди да приберете зеления лук във фризера или хладилника, трябва първо да го измиете, нарежете по обичайния за вас начин и старателно да го подсушите с хартиена кърпа.
Факт е, че излишната влага ще се отрази неблагоприятно на съхранението на продукта и той ще се развали по-бързо.
За да го съхранявате във фризера, поставете нарязания лук върху лист хартия за печене, като го разстелете на един слой.
Поставете го във фризера за един час и след това го прехвърлете в торба или контейнер за замразяване.
Ако скоро ще имате нужда от зелен лук за ястията, за да приготвите ново блюдо, по-добре е да го поставите в хладилника в плътно затворен съд в най-долната част на хладилника, в специалната кутия за зеленчуци. Така зеленият лук ще се запази една седмица.
Коментари