Шкембе чорбата носи произхода си изцяло от Турция. Но в днешно време се консумира почти навсякъде - България, Гърция, Румъния и т. н. Дотолкова е придобила популярност, че на 24 октомври светът отбелязва световният ден на шкембето.
Шкембе чорбата е позната от времето на Османската империя, дошла в Турция от албанци и българи от Тракийския район. Средно за 6-8 човека необходимите продукти за приготвяне на шкембе чорба са следните: добре почистено шкембе - 1 кг; брашно - 2 с.л.; жълтъци - 2 бр.; сок от 1 лимон; оцет - 1 к.ч.; чесън - 3-5 скилидки; подправки; масло - 2 с.л.; още 4 скилидки чесън за запръжка.
Един от факторите, който трябва да се взема предвид при консумация на шкембе, е да не се използват много и тежки подправки, които да претоварват стомаха. Препоръчва се да се стои далеч от прекомерна консумация на подправки за избягване на най-различни други заболявания, включително и киселини в стомаха.
Консумирането на шкембе чорба няма абсолютно никакви странични ефекти. Но съдържащият се чесън, сол и пипер в чорбата могат да доведат до странични ефекти при страдащите от високо кръвно налягане.
Така че, на първо място за обяд може да се консумира една купичка шкембе чорба без подправки. Това спомага за отпускането на стомаха и улеснява храносмилането. Храната, която ще се консумира след шкембето, трябва да не е прекалено мазна. В допълнение към стомашната релаксация след обяд или вечеря може да се изпие една чаша кафе, което ще помогне за облекчаване на стомаха. Освен това шкембе чорбата има широк спектър от ползи, които може да разберете в галерията горе.
Сред най-изненадващите ползи от похапването на шкембе чорба са това, че:
- намалява стомашните киселини;
- увеличава сексуалната издръжливост;
- облекчава болки в ставите;
- облекчава ревматизъм.
Коментари