Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Норвежци опитаха да купят тайната на шкембе чорбата

Норвежци опитаха да купят тайната на шкембе чорбата

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
97516
Шкембе чорба

Норвежци, пристигнали на почивка у нас, били готови да броят немалко пари на готвачи и ресторантьори, за да им бъде разкрита тайната на вкусната шкембе чорба. Скандинавците, на които родната кулинария изключително се усладила, били на едноседмична ваканция в роден спацентър. На път за морето те поспрели да си починат в Чепинското ханче. Там им предложили от прословутия български лек против махмурлук и те останали възхитени, пише Марица.

Ръководител на норвежката група бил бивш скиор, занимаващ се с туризъм. 36-годишният мъж толкова се впечатлил от българската гозба, че решил на всяка цена да узнае какъв е чалъмът на приготвянето ѝ. След като бил държан известно време под напрежение, скандинавецът предложил в замяна да разкрие стара семейна рецепта за приготвяне на риба.

Той дори се опитал да купи с пари тайната на родното кулинарно чудо. До това обаче така и не се стигнало, тъй като персоналът все пак се смилил на чуждестранните посетители и споделил тайната на балканския кулинарен шедьовър. Норвежците, от своя страна, оставили солиден бакшиш в заведението.

Наред с баницата, боба и шопската салата, шкембе чорбата е сред традиционните български гозби, приготвяни по нашите ширини от векове. Шкембе чорбата е сред любимите ястия на немалко нашенци и една от апетитните причини чуждестранните туристи, посетили веднъж България, да се връщат отново в страната ни.

Без значение дали ще се бъде определено като лек против махмурлук или като митично българско ястие, тази гозба си остава фаворит на българина. Шкембе чорбата се приготвя от добре сварено и надребнено свинско или телешко шкембе. Една галеща небцето шкембе чорба се приготвя с масло и прясно мляко.

Шкембе

За уникалния вкус на ястието допринасят както качеството на месото, така и подправките. Блюдото се овкусява с чесън, черен и лют червен пипер, оцет.

Готовото ястие може да се поръси със ситно нарязан магданоз. В различните краища на страната си имат свои собствени тънкости за приготвянето на този народен специалитет. Независимо от малките разлики обаче крайният резултат е много вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest