У нас има десетки рецепти да приготвяне на шкембе чорба, като всяка от тях претендира за автентичност. Действително шкембе чорбата е едно от култовите български ястия, независимо дали е приготвена с кисело или прясно мляко, дали е застроена с брашно или не.
Ключовото при приготвянето на шкембе чорба е добре свареното шкембе. Времето за сваряването му зависи от няколко неща. На първо място зависи дали шкембето е телешко, свинско или агнешко.
Дали чорбата ще е готова след час или ще трябва да чакате карантията да се свари два часа, че и повече, зависи и от колко младо или старо е животното, като съответно шкембето от по-старо животно има нужда от повече време за варене.
Времето за варене на шкембе зависи и от това дали ще го варите в обикновена тенджера или в тенджера под налягане.
Телешко шкембе се вари 2 - 2.5 часа в обикновена тенджера и около 1.5 часа в тенджера под налягане, за да се свари до готовност. Свинското шкембе е доста по-крехко и има нужда от по-малко време за сваряване.
Свинско шкембе се вари за 50-60 минути в тенджера под налягане или за 1.5 -2 часа в обикновена тенджера.
За пълното сваряване на агнешко шкембе ще ви е нужно най-малко време - около час в обикновена тенджера или 25 минути в тенджера под налягане.
Рецепти за приготвяне на обичаната от всички шкембе чорба може да намерите на нашия сайт. Непременно трябва да опитате нашето предложение за класическа шкембе чорба, както и за шкембе чорба с кисело мляко.
Виж също полезна ли е шкембе чорбата и как се обезмирисява шкембето.
Коментари