Шкембе чорбата е една от култовите чорби не само у нас, но и в целия регион. Наред с класическата шкембе чорба, за която има поне 100 рецепти, до една различни и до една обожавани, можем да опитаме турска шкембе чорба или шкембе чорба по сръбски.
Независимо коя от всичките рецепти за шкембе чорба си изберете и дали ще направите застройката само с прясно мляко, олио и червен пипер или с кисело мляко и яйца, първото и най-важно условие за вкусна чорба е да изчистите иобезмирисите шкембето.
Как се чисти и най-важното - как се обезмирисява шкембе е дълга, мръсна и доста досадна история. Всъщност почистването и обезмирисяване на шкембето вървят ръка за ръка, именно защото нечистотиите придават тази характерна миризма, от която искаме да се отървем.
Най-лесно може да обезмирисите шкембето, като просто си купите почистено шкембе от магазина. Тогава за вас остава задачата само да го прегледате, изплакнете добре, по желание накиснете в малко вода с оцет и сварите до готовност.
Ако обаче имате прясно шкембе, от току що заклано животно, то трябва да се запасите с търпение, сода за хляб, негасена вар, оцет и … казахме ли търпение?
Пристъпете към почистване на шкембето, като го натъркате много сериозно с 1-2 шепи негасена вар. Процедурата прилича малко на пране на ръка, слагате вар, търкате и така, докато не достигне варта навсякъде.
След това оставяте шкембето за 10-ина минути, изплаквате внимателно варта и с остър нож остъргвате останалите върху шкембето нечистотии. При нужда повтаряте процедурата, дори потретвате.
Ако не разполагате с негасена вар, може да почистите и обезмирисите шкембето с помощта на сода за хляб и оцет. Шкембето се натърква с обилно количество сода за хляб, след което се потопява в съд с оцет и се оставя да кисне там около 30 минути. Повтаря се процедурата с търкането и остъргването.
Има вариант и да попарите шкембето, за да го почистите и обезмирисите. Прави се, като се кипне достатъчно количество вода. Когато тя заври, в нея се потопява шкембето за 20-30 секунди, вади се и се стърже. Този метод е най-бърз. При него се препоръчва първата вода на шкембето задължително да се изхвърли.
Коментари