Мъфините са десертно ястие с богата древна история в кулинарния свят. Корените на тяхната рецепта датира от незапомнени времена, като се смята, че думата мъфин има старогръцко значене и означава парче хляб.
Първите опити за съвременните мъфини са направени от английската кухня, като първоначално изглеждали като кръгли хлебчета със солен вкус. През времето пекарството се развива и мъфините придобиват различни кулинарни форми, текстури и вкусове. Сладките мъфини се появяват малко по-късно, като за тях могат да се използват различни сладки съставки от шоколад до други добавки.
Мъфините традиционно се свързват с празници или семейно време у дома. С наближаването на есента семейството прекарва по-голямата част от времето в дома, където си приготвя трапеза за уютно споделено време.
Ето няколко вкусни рецепти за есенни мъфини, придаващи уют и настроение в дома:
Есенни мъфини с ябълки
Мъфините с ябълки са популярна рецепта за приготвяне на есенни мъфини за уютно време и настроение у дома. За тях са ви необходими:
2 чаши брашно;
ябълки, нарязани на кубчета;
чаша захар;
1/2 чаша масло или разтопено краве масло;
2 яйца;
1 ч.л. бакпулвер;
1/2 ч.л. сода бикарбонат;
1/2 ч.л. сол;
1 ч.л. канела;
1/2 ч.л. ванилия.
За мъфините първо трябва да загреете фурната до 180°C и да подготвите подходящи формички. В купа смесете брашното, бакпулвера, содата, солта и канелата. След това в друга купа смесете ябълките, захарта, маслото, яйцата и ванилията.
Обединете сухите и течните съставки, като разбъркате добре. Напълнете формичките за мъфини до 3/4 от тяхната вместимост. Печете за около 20-25 минути или докато мъфините станат златисти и клечката за зъби излезе чиста след тяхното прободване в средата. Накрая извадете от фурната и оставете да се охладят преди да ги сервирате.
Мъфини с моркови през есента
Морковите са характерен есенен зеленчук с широко приложение. Той служи и за приготвянето на вкусни есенни мъфини за настроение на цялото семейство. Ето какво ви е необходимо:
2 чаши брашно;
2 чаши настъргани моркови;
1 чаша захар;
1/2 чаша олио;
2 яйца;
1 ч.л. бакпулвер;
1/2 ч.л. сода бикарбонат;
1/2 ч.л. сол;
1 ч.л. канела;
1/2 ч.л. индийски орех;
1/2 ч.л. ванилия;
1/2 чаша настъргани орехи.
Първо, подгответе подходящи форми за мъфини, след което загрейте фурната до 180 °C. След това смесете индийското орехче, содата, канелата, бакпулвера и брашното в купа. В друга купа смесете олиото, ванилията, яйцата, захарта и морковите.
След това смесете двете смеси и добавете настърганите орехи. Разпределете тестото в подготвените форми за мъфини. Печете около 20-25 минути, докато не получите златиста коричка на мъфините. Извадете от фурната и оставете мъфините да се охладят преди сервиране.
Есенни мъфини с тиква
Есента необратимо се свързва с тиквата, която намира приложение в празника Хелоуин, както и присъства в популярни есенни рецепти.
За мъфините с тиква са ви необходими:
1 и 3/4 чаши брашно;
1 чаша пюре от тиква;
1 чаша захар;
1/2 чаша олио;
2 яйца;
1 ч.л. бакпулвер;
1/2 ч.л. сода бикарбонат;
1/2 ч.л. сол;
1 ч.л. канела;
1/2 ч.л. микс от подправки.
Загрейте фурната до 180°C и подгответе формички за мъфини. В голяма купа смесете брашното, бакпулвера, содата, солта, канелата и подправките. В друга купа смесете пюрето от тиква, захарта, олиото и яйцата.
Обединете сухите и течните съставки, като разбъркате добре. Напълнете формичките за мъфини до 3/4 от тяхната вместимост. Печете за около 20-25 минути или докато забележите златиста коричка. Извадете от фурната и оставете да се охладят преди да ги сервирате.
Вижте още:
- Как се приготвят страхотни мъфини;
- Как се правят мъфини - наръчник на новака.
Коментари