Жак Пепен, който е познат на българските си фенове главно със своето кулинарно шоу, излъчвано по телевизия Фиеста, има издадена на български език книга, която често е наричана кулинарната библия. В това няма нищо изненадващо, защото в нея са предложени изключително лесни рецепти, които, от една страна, отнемат минимално време за приготвяне, та дори изглеждат прекалено прости, а от друга - са наистина много вкусни.
Ето защо тук сме решили да Ви запознаем с 2 варианта на препечени филийки, които предлага Жак Пепен в книгата си Всеки ден с Жак Пепен: Бързи и вкусни рецепти:
Хлебни пръчици със сирене
Необходими продукти: 5 филии ръчен селски хляб, 2 с.л. зехтин екстра върджин, 2 с.л. Пармезан, 1/2 ч.ч. червен пипер, 1/2 ч.л. смлян кимион
Начин на приготвяне: Изберете подходяща тава, в която да можете да препечете филиите. Добре е те да са нарязани с дебелина не повече от 1 см., а хлябът да е леко изсъхнал. След това нарежете самите филии по дължина, така че да получите добре оформени хлебни пръчици. Намажете тавата със зехтина и подредете пръчиците, като леко ги притискате. За целта можете да използвате и грил тиган, но е важно да дадете време на хляба да попие зехтина и от двете страни.
В купа смесете всички останали продукти, като Пармезанът трябва да е настърган. С тази смес поръсете хлебните пръчици и ги сложете да се пекат докато порозовеят. Те са чудесно допълнение към всякакви супи, предястия и основни ястия. А и другото хубаво е, че са чудесен начин да използвате леко изсъхналия хляб, който вече няма как да бъде консумиран с наслада директно.
Препечени филийки тип Мелба
Необходими продукти: 1 пресен хрупкав бял хляб, масло или топено сирене
Начин на приготвяне: Нарежете хляба на 1-сантиметрови филийки и го препечете, така че да стане много хрупкав. Изрежете коричките на филийките. Поставете филийките на кухненския плот и ги разрежете на 2, така че да се получат половинки с големината на вафла. Отгоре намажете филийките с топено сирене или само с масло и поднесете.
Коментари