Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как се прави мортадела от кашу

Как се прави мортадела от кашу

Как се прави мортадела от кашу

Мортаделата от кашу е вкусна и здравословна алтернатива на традиционната месна мортадела и е особено подходяща за вегани и вегетарианци.

Тя е богата на протеини и здравословни мазнини и предлага богат и кремообразен вкус, който може да задоволи дори и най-претенциозните вкусови рецептори. Освен нейните ползи мортаделата от кашу е и изключително лесна за приготвяне в домашни условия.

Как да си приготвите мортадела от кашу

Необходими съставки:

За да приготвите мортадела от кашу, ще са ви необходими следните съставки:

- 1 чаша сурово кашу;

- 2 чаши вода;

- 1/4 чаша хранителна мая;

- 1 супена лъжица соев сос;

- 1 супена лъжица лимонов сок;

- 1 чаена лъжичка чесън на прах;

- 1 чаена лъжичка лук на прах;

- 1 чаена лъжичка пушен червен пипер;

- 1/2 чаена лъжичка сол;

- 1/2 чаена лъжичка черен пипер;

- 2 супени лъжици агар-агар на прах (или друг желатинозаменител).

Подготовка на кашуто

Mортадела от кашу

Първата стъпка в приготвянето на мортадела от кашу е да накиснете кашуто. Това може да стане, като поставите кашуто в купа и го залеете с вода. Оставете го да се кисне за около 4-6 часа или през нощта. Накисването ще направи кашуто по-меко и по-лесно за смилане, както и ще подобри неговата кремообразност.

Приготвяне на сместа за мортаделата от кашу

След като кашуто е накиснато, го отцедете и изплакнете добре. Поставете кашуто в блендер или кухненски робот заедно с 2 чаши вода, хранителната мая, соевия сос, лимоновия сок, чесъна на прах, лука на прах, пушения червен пипер, солта и черния пипер. Смелете всичко до получаване на гладка и хомогенна смес.

Добавяне на агар-агар

Агар-агарът е растителен желатинозаменител, който ще помогне мортаделата да се стегне и да има необходимата текстура. В малка тенджера смесете 2 супени лъжици агар-агар с 1 чаша вода и загрейте на среден огън, като разбърквате постоянно, докато агарът се разтвори напълно и сместа започне да се сгъстява. Това обикновено отнема около 5 минути.

Сливане на сместа

След като агар-агарът е готов, бързо го добавете към сместа от кашу в блендера и продължете да смилате, докато всичко се смеси добре и стане гладко. Важно е да работите бързо, защото агарът започва да се стяга, когато изстива.

Оформяне на мортаделата

Изсипете готовата смес във форма или купа, която сте покрили с прозрачно фолио или пергаментова хартия. Загладете повърхността с шпатула и покрийте с фолио. Поставете в хладилник и оставете да се стегне за поне 2-3 часа или докато мортаделата стане твърда на допир.

Сервиране и съхранение на мортадела от кашу

След като веган мортаделата е напълно стегната, я извадете от формата и я нарежете на тънки филийки. Можете да я сервирате като част от антипасти плато, в сандвичи или като добавка към салати. Мортаделата от кашу може да се съхранява в хладилник до една седмица, в добре затворен контейнер.

Вариации и експерименти

Една от най-хубавите черти на домашно приготвената мортадела от кашу е, че можете да експериментирате с различни подправки и добавки. Можете да добавите сушени домати, маслини, каперси или дори ядки за допълнителна текстура и вкус. Не се страхувайте да изпробвате различни комбинации, за да намерите най-подходящата за вашия вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest