Мортаделата от кашу е вкусна и здравословна алтернатива на традиционната месна мортадела и е особено подходяща за вегани и вегетарианци.
Тя е богата на протеини и здравословни мазнини и предлага богат и кремообразен вкус, който може да задоволи дори и най-претенциозните вкусови рецептори. Освен нейните ползи мортаделата от кашу е и изключително лесна за приготвяне в домашни условия.
Как да си приготвите мортадела от кашу
Необходими съставки:
За да приготвите мортадела от кашу, ще са ви необходими следните съставки:
- 1 чаша сурово кашу;
- 2 чаши вода;
- 1/4 чаша хранителна мая;
- 1 супена лъжица соев сос;
- 1 супена лъжица лимонов сок;
- 1 чаена лъжичка чесън на прах;
- 1 чаена лъжичка лук на прах;
- 1 чаена лъжичка пушен червен пипер;
- 1/2 чаена лъжичка сол;
- 1/2 чаена лъжичка черен пипер;
- 2 супени лъжици агар-агар на прах (или друг желатинозаменител).
Подготовка на кашуто
Първата стъпка в приготвянето на мортадела от кашу е да накиснете кашуто. Това може да стане, като поставите кашуто в купа и го залеете с вода. Оставете го да се кисне за около 4-6 часа или през нощта. Накисването ще направи кашуто по-меко и по-лесно за смилане, както и ще подобри неговата кремообразност.
Приготвяне на сместа за мортаделата от кашу
След като кашуто е накиснато, го отцедете и изплакнете добре. Поставете кашуто в блендер или кухненски робот заедно с 2 чаши вода, хранителната мая, соевия сос, лимоновия сок, чесъна на прах, лука на прах, пушения червен пипер, солта и черния пипер. Смелете всичко до получаване на гладка и хомогенна смес.
Добавяне на агар-агар
Агар-агарът е растителен желатинозаменител, който ще помогне мортаделата да се стегне и да има необходимата текстура. В малка тенджера смесете 2 супени лъжици агар-агар с 1 чаша вода и загрейте на среден огън, като разбърквате постоянно, докато агарът се разтвори напълно и сместа започне да се сгъстява. Това обикновено отнема около 5 минути.
Сливане на сместа
След като агар-агарът е готов, бързо го добавете към сместа от кашу в блендера и продължете да смилате, докато всичко се смеси добре и стане гладко. Важно е да работите бързо, защото агарът започва да се стяга, когато изстива.
Оформяне на мортаделата
Изсипете готовата смес във форма или купа, която сте покрили с прозрачно фолио или пергаментова хартия. Загладете повърхността с шпатула и покрийте с фолио. Поставете в хладилник и оставете да се стегне за поне 2-3 часа или докато мортаделата стане твърда на допир.
Сервиране и съхранение на мортадела от кашу
След като веган мортаделата е напълно стегната, я извадете от формата и я нарежете на тънки филийки. Можете да я сервирате като част от антипасти плато, в сандвичи или като добавка към салати. Мортаделата от кашу може да се съхранява в хладилник до една седмица, в добре затворен контейнер.
Вариации и експерименти
Една от най-хубавите черти на домашно приготвената мортадела от кашу е, че можете да експериментирате с различни подправки и добавки. Можете да добавите сушени домати, маслини, каперси или дори ядки за допълнителна текстура и вкус. Не се страхувайте да изпробвате различни комбинации, за да намерите най-подходящата за вашия вкус.
Коментари