Ядките кашу принадлежат към т.нар. храни любов от пръв поглед. В допълнение към неповторимия си вкус, те са и много питателна храна и са сред тези, които трябва да се
консумират ежедневно, тъй като имат благоприятен ефект върху здравето ни.
За разлика от други ядки, кашуто съдържа най-малко мазнини, така че се препоръчва при диети и отслабване, ефективно понижава холестерола, регулира нивата на кръвната захар и действа като енергийна бомба, но все пак не прекалявайте с него.
Достатъчна ви е шепа ядки на ден, за да се чувствате прекрасно.
Ядките са отличен антиоксидант и добър източник на протеини, фибри, богати са на мед, магнезий и цинк, манган, калий и селен, съдържат витамини (пантотенова киселина, пиридоксин, рибофлавин и тиамин), витамин Е и К.
Добавете кашу в любимото ви мюсли или зърнена храна, налейте мляко и здравословната ви закуска е готова. Смелете 100 г кашу, добавете малко зехтин, по две лъжици лимонов сок и босилек. Разбъркайте и полейте салатата си с този дресинг.
Кашуто се използва и от веганите, които си правят мляко от него. Необходима е чаша предварително накиснато във студена вода сурово кашу, 4 чаши вода и щипка сол. Миксирайте в блендер и прецедете, ако е необходимо. Млякото от кашу е много предпочитана напитка в суровоядството.
Подправете запечени картофи със смляно кашу, разбъркано със зехтин и щипка сол.
Ядките кашу имат високо съдържание на витамини, белтъчини, въглехидрати и желязо. Ненаситените мастни киселини в кашуто са около 75% и в голям процент от тях е здравословната за сърцето киселина.
Коментари