Има няколко начина, по които можете да си направите саламура за маслини – повечето от тях изискват повече време, но пък крайният резултат си заслужава.
Саламура за маслини I вид
Необходими продукти: маслини, сол, вода, яйце
Начин на приготвяне: Няма съотношение на тази марината. За да разберете дали сте я направили, както трябва, ще използваме стария метод с яйце. Сложете вода в някакъв съд и добавяйте сол постепенно, като солта трябва да се разтопи напълно. След това, за да проверите достатъчно ли е солта за марината, трябва да сложите суровото и добре измито яйце в съда – ако то изплува, значи сте уцелили пропорциите, ако остане на дъното извадете яйцето, добавете още сол и разбърквайте докато се разтвори.
Отстранявате опашките на маслините и ги слагате ги в съд и ги заливате с вече готовата марината от сол и вода. След две седмици изхвърляте маринатата, изплаквате добре маслините и ги заливате отново със сол и вода. Оставете ги така около 20–22 дена, след което направете процедурата отново и този път ги оставете да постоят месец в маринатата (30–31 дена). След този период горчилката ще е изчезнала и вие се наслаждавате на вкусни маслини. За да запазите маслините по-дълго време, след като ги премахнете от маринатата, ги сложете в компотен буркан и налейте олио или зехтин.
Саламура за маслини II вид
Необходими продукти: маслини, вода, морска сол
Начин на приготвяне: Цепвате всяка от маслините и ги слагате в достатъчно дълбок съд, след което ги заливате само със студена вода. Оставете ги на хладно между 20 и 30 дена, като всеки ден сменяте водата. След като мине този период, опитайте маслините – ако са спрели да горчат, можете да ги залеете със саламура от вода и морска сол. Трябва да престоят в тази саламура около 10 – 12 дена. По желание след това можете да ги сложите в буркани със зехтин или олио, добавете чесън, риган, босилек, парче лимон – сложете подправки, които харесвате.
Научи също как се обезсоляват маслини, как можеш да си направиш сушени маслини, как се консервират маслини или опитай нашите рецепти за мариновани маслини.
Коментари