Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Когато купувате яйца, следете за тези неща на етикета!

Когато купувате яйца, следете за тези неща на етикета!

Теодора МещероваТеодора Мещерова
Помощник Готвач
74
Яйца
Хидрофобирана покривка за маса против петна
Качество без компромис:
Хидрофобирана покривка за маса против петна
54.00 лв.

В тази статия ще се опитам да ви обясня как да познаете яйцето дали е от свободно отглеждани кокошки и колко може да трае срокът му на годност. Според световни диетолози най-добрата диета е тази, която е богата на белтъчини и която изключва мазнините и захарите.

В тази връзка кокошките много ни помагат, като снасят невероятния продукт - яйцето. То ни помага да отслабнем, а също така ни дава и много енергия, която е нужна на всички ни в забързаното ежедневие. Организма ни усвоява до 97 процента от полезните вещества на яйцето.

Кокошите яйца съдържат огромно количество белтъчини, полезни мазнини, както и витамини като А, B, D, E. В яйцето се съдържат също и микроелементи като магнезий, калий, калций и фосфор. И най-хубавото е, че всички тези полезни съставки се усвояват почти напълно от организма ни.

Чудите ли се защо е важно яйцата, с които готвим и които хапваме, да са пресни. Както почти всички животински продукти, така и яйцата могат да бъдат носители на някои болести. Колкото повече време ги държите, без да ги приготвяте, толкова повече време имат бактериите в тях да се развиват.

Важно е да ги съхранявате на ниска температура, защото ако са изложени на по-висока температура, това дава предпоставка за развиване на микроорганизми в тях. По правило яйцето трябва да се съхранява при температура от 6 градуса. Трябва да е напуснало фермата, в която е снесено, шест дни след това.

Едно яйце трябва да се продава максимум 28 дни, след като е поставено в опаковка. Ако видите на опаковката на яйцата в магазина, че са пакетирани преди месец и половина, то трябва да ги подложите на много сериозна термична обработка, преди да ги консумирате.

Избор на яйца

Ако пък се съмнявате, че са годни, по-добре ги изхвърлете. За да познаете, че яйцата са пресни, когато отидете да ги купувате, следете за следните неща: гледайте първо етикета, на него ще видите дълъг код от цифри, който едва ли ще ви говори нещо. По него обаче може да разберем къде е отгледана кокошката, която е снесла яйцето, как е гледана кокошката /дали в клетка или свободно/, а също можем да разберем и коя е фермата, в която е снесено яйцето.

Първата цифра от кода говори за това как е била отглеждана кокошката, дали е била хранена с биохрани, без изкуствени добавки. Такива кокошки са щастливи и не са отглеждани в клетка.

Първите цифри може да са от 0 до 3. Ако цифрата е 0, то кокошката, както вече споменах, е хранена с биохрани и се е разхождала свободно из фермата. Ако цифрата е 1, то кокошките са хранени с примеси, но пак са отглеждани свободно. Крайната цифра 3 пък значи, че кокошките са отглеждани в клетки.

Буквите пък, които се намират след първата цифра на легендата, показват страната, в която е отглеждана кокошката. Цифрите в края на кода показват в коя област се е намирала фермата, в която е отглеждана кокошката.

Всеки българин знае, че нашата страна е разделена на 28 области, за това и цифрите са от 1 до 28. Надявам се да съм била полезна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest