Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Ползите от консумацията на 3 яйца дневно

Ползите от консумацията на 3 яйца дневно

Ползите от консумацията на 3 яйца дневно

Яйцата са небедени като източник за висок холестерол, затова и здравните организации съветват да не се консумират често яйца. Наред с кокосовото масло и авокадото, яйцата съдържат много мазнини, а това вече е сигнал за опасности в здравословен план.

Всъщност това твърдение не е вярно. Съществуват 3 храни, които носят изключителни ползи за човешкото здраве и една от тях са яйцата.

Ето и доказани ползи от яйцата за здравето

Яйцата и Холестерола

В едно яйце се намират 180-186 млг холестерол, но черният ни дроб може да генерира 1000 до 2000 милиграма за ден. Така че черният дроб може спокойно да се адаптира към яйцата от едно дневно хранене, без да се повиши холестерола.

Освен това съдържанието на добрия холестерол, който е полезен за здравето, защото почиства и предпазва артериите и предотвратява натрупването на лошия холестерол, е по-високо отколкото на вредния за здравето.

Хранителни вещества в яйцата

Ползите от консумацията на яйца
Снимка: Илиана Първанова

Яйцата са богати на витамин В6, а и Е, тиамин, рибофлавин, фолиева киселина, желязо, фосфор, селен, магнезий. Те са едни от малкото храни, съдържащи толкова хранителни вещества.

Холин в яйцата

Холинът е още едно важно хранително вещество, което поддържа мозъка и развива паметта. За бременни жени е направо безценен, защото пази плода от аномалии.

Зрението и яйцата

Яйцата съдържат високи дози лутеин и зеаксантин, понижаващи риска от дегенерация на макулата, както и от вредните слънчеви лъчи. Като мощен каротеноид тези вещества намаляват опасността от катаракта наполовина.

Мускулите и хапването на яйца

Яйцата подхранват мускулите, защото са отличен източник на протеин. В много диети се препоръчва да се консумират само белтъците, но повечето протеин се съдържа в жълтъка.

Костите и яйцата

Ползите от консумацията на 3 яйца дневно

Съдържанието на витамин D и калций в яйцата е много високо, а от това зависи в голяма степен здравето на костите. Витамин D позволява усвояването на калция, а последният подобрява съсирването на кръвта, нервните сигнали и мускулните контракции.

Отслабването с яйца

Колкото и странно за изглежда, яйцата подпомагат тялото в диетите за отслабване. Хранителните вещества в тях поддържат ситостта, самите яйца са с малко калории, затова при диети за отслабване яйцата трябва да бъдат включвани в менюто.

Вижте още:

- За какво са полезни сушените черупки от яйца;

- Най-здравословните начини за приготвяне и консумация на яйца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest